Pērnavas trasē "Est-Ring", kur 3. jūlijā notika autošosejas seriāla "Honda Challenge" un "Honda Civic Cup" trešo posmu 2. brauciens, apstiprinājās bažas par meteorologu solītajām lietus gāzēm. Ja dienu iepriekš 1. braucienā trase bija nedaudz mitra, tad 2. braucienā lietus gāza kā pa Jāņiem, ziņo Bensonu sporta klubs.
Atšķirībā no Krievijas seriāla "Honda Civic Cup" nolikuma, kurš sportistiem ļauj pašiem izvēlēties ar kādiem laika apstākļiem paredzētām riepām braukt, Somijas seriāla "Honda Challenge" nolikums paredz, ka seriāla organizators 40 minūtes pirms brauciena paziņo vai jālieto sausam vai slapjam asfaltam paredzētās riepas.

Pērnavā 3. jūlija rīts bija saulains un silts, bet aptuveni stundu pirms vērienīgā divu autošosejas seriālu starta debesīs parādījās drūmi negaisa mākoņi. Paredzētajā laikā "Honda Challenge" organizatori paziņoja, ka, neskatoties uz drūmā paskata mākoņiem, visiem jāstartē ar sausiem laika apstākļiem paredzētajām riepām. Tajā pašā laikā "Bensons Honda Racing" komanda nolēma abu latviešu pilotu automašīnām uzstādīt slapjiem laika apstākļiem paredzētu piekares regulējumu. Piecpadsmit minūtes pirms starta lietus sāka gāzt kā no spaiņiem. Abi latviešu sportisti – Arvis Zārbergs un Oskars Laivenieks, kuru sacensību biogrāfijā nav ierakstu par sacensībām lietus laikā, izteica sliktas prognozes par gaidāmo rezultātu.

Brīdī, kad visiem sportistiem vajadzēja kārtoties starta pozīcijās uz trases, kura burtiski pludoja, izskanēja paziņojums par ārkārtas riepu maiņu. Visas "Honda Challenge" sporta automašīnas devās atpakaļ uz "Honda Challenge" nometni, lai uzliktu lietus riepas. Mehāniķiem bija dotas nepilnas desmit minūtes. Lielākā daļa dalībnieku uz starta atgriezās laicīgi, bet Oskars Laivenieks, kura riepu komplekts šo desmit minūšu laikā bija jāpaspēj uzmontēt uz diskiem, nokavēja uz iesildīšanās apli un tika gatavots startam no boksu celiņa. Tas, protams, bija labāk par nestartēšanu kā tas sanāca Lauri Liedes.

Pirmais uz starta stājās "Honda Civic Cup" līderis Aleksejs Dudukalo. Arvis Zārbergs pēc starta vietu pārskatīšanas uz starta stājās 13. vietā, bet priekšā visiem "Honda Challenge" dalībniekiem. Tūlīt aiz viņa vietu ieņēma Mikko Heinonens un Matiass Henkola, kuri ir sīvākie Arvja konkurenti, bet Arvim izdevās lielisks starts un viņam nedaudz izdevās atrauties no sekotājiem, bet pēc apļa abi sekotāji jau bija pavisam tuvu. Brīdī, kad vajadzēja sekot Mikko Heinonena uzbrukumam, tas nesadalīja trasi ar Matiasu Henkolu un izlidoja no tās, spēdams atgriezties tikai sestajā pozīcijā starp "Honda Challenge" dalībniekiem. Arvim nācās turpināt bēgšanu tikai no Matiasa Henkolas, jo arī tuvu sekojošais Stefans Henkola izslīdēja no trases un nespēja vairs noķert abus līderus. Arvim Zārbergam nācās pēc iespējas ātrāk censties apdzīt pa priekšu braucošos Krievijas sportistus, lai palielinātu distanci starp Matiasu Henkolu, kas viņam izdevās ar mainīgām sekmēm. Tomēr Arvim līdz finišam izdevās nosargāt līdera pozīcijas un viņš finišēja 6 vietā kopvērtējumā, bet "Honda Challenge" ieskaitē kā pārliecinošs līderis. Otrais finišēja Matiass Henkola, trešais – Stefans Henkola.

Oskars Laivenieks, kurš, startējot no boksu celiņa, trasē izbrauca pēdējais, apli pēc apļa uzlaboja savas pozīcijas cīnoties par dārgajiem "Honda Challenge" punktiem. Vairākus apļus viņam nācās veltīt Heini Jārvinenas apdzīšanai, bet tas viņam veiksmīgi izdevās. Tālāk sekoja sīva cīņa ar Jani Joensū – tā turpinājās vairākus apļus, bet tomēr Oskaram izdevās pierādīt, ka viņš var braukt ātrāk. Šajā cīņā abu sportistu "Honda Challenge" automašīnas nedaudz cieta, bet Oskaram izdevās izvirzīties uz 5. vietu. Abi cīnītāji strauji tuvojās 4. vietas ieguvējam Mikko Heinonenam, un likās, ka varētu sekot cīņa arī par 4. vietu, bet tad Oskaram neizdevās nosargāt 5. vietu un Jani Joensū atkal bija priekšā. Turpmākajos apļos Oskars vairākkārt centās atkal atkārtoti apsteigt Joensū, bet tas viņam neizdevās un nācās samierināties ar 6. vietu.

"Honda Civic Cup" ieskaitē šajā braucienā nepārspējams bija Aleksejs Dudukalo, kurš burtiski lidoja visiem pa priekšu. Par atlikušajām vietām uz goda pjedestāla notika sīva cīņa starp Aleksandru Lvovu, Vladimiru Tčerevanu un Nikolaju Simonovu. Veiksmīgāka šī cīņa izdevās Vladimiram Tčerevanam, kurš finišēja otrais, 3. vietā atstājot Nikolaju Simonovu.

Pēc trīs posmiem "Honda Challenge" kopvērtējumā Arvis Zārbergs ieņem pirmo vietu, otrais ir Matiass Henkola, bet trešais – Mikko Heinonens. Oskars Laivenieks ieņem 7. vietu. Ar kopvērtējumu iespējams iepazīties "Bensons Honda Racing" mājas lapā www.bensons.lv

Nākamais "Honda Challenge" posms 23. un 24. jūlijā notiks Somijā, Seinäjoki, kur sacensību trase ierīkota pa pilsētas ielām, bet augusta beigās – 27. un 28. augustā "Honda Challenge" posms notiks Rīgā, Biķerniekos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!