Latvijā plašo atpazīstamību ar savu incidentu ar ceļu policiju guvusī Ditta Rietuma jeb "pamatiedzīvotāju ķēniņiene", jeb "Godzemes ķoniņiene" iekūlusies jaunās nepatikšanās ar policiju.

Par kāda cita ceļu satiksmes noteikumu pārkāpuma nenomaksāto sodu viņai tiesu izpildītājs Jānis Jonas nobloķējis visus bankas kontus. Rietumai laicīgās naudas nav, jo viņa nācijas labā kalpo par baltu velti, bet padoties "sistēmai" viņa negrasās.

Lai nomaksātu sodus, viņa emitējusi pati savu valūtu – izgrebtus koka sprungulīšus, kādi pasaulē norēķiniem izmantoti vairākus gadu tūkstošus, dažviet līdz pat 19. gadsimtam. Rietuma savu Baltijas Pamatiedzīvotāju bankas valūtu nosaukusi par "biriem".

"Mani kā ķoniņieni nedrīkst sodīt – tas ir deklarācijās pieņemts! Līdz ar to es tam vienkārši nepievēršu uzmanību vispār," misēkli savā video emuārā skaidro pamatiedzīvotāju ķēniņiene. Portāls "Delfi" no šī 43 minūšu monologa izveidojis būtiskāko fragmentu izlasi 11 minūšu garumā, ko varat noskatīties ziņas ievadā.

Kā emuārā norāda Rietuma, viņa "visā savā sodu čupā" pat neatceras, par ko tika apturēta un sodīta "pagājušā gada vasarā Ogrē". Pēc portāla "Delfi" rīcībā esošās informācijas, 2015. gada 24. augustā Ditta Rietuma tika sodīta ar 120 eiro par atļautā braukšanas ātruma pārkāpšanu apdzīvotā vietā, savā "Audi" traucoties par 41 līdz 50 km/h ātrāk nekā atļauts.

Pēc bankas kontu bloķēšanas viņas saistības pret tiesu izpildītāju ir 175 eiro, kas ietver ne tikai soda pamatsummu, bet arī parāda piedziņas pakalpojuma maksu. Rietuma uzsver, ka negrasās šo naudu "aizņemties no draugiem", bet gan "ies līdz galam". Tiesu izpildītājam Jonam "pamatiedzīvotāju ķēniņiene" piedāvā parādu saņemt 175 biru apmērā. Baltijas Pamatiedzīvotāju bankas noteiktais kurss šim koka vērtspapīram – viens birs ir viens eiro.

Līdzīgus pārskaitījuma pavadošos dokumentus un apzīmētos sprungulīšus (tally sticks – angļu val.) Rietuma sagatavojusi arī citiem kreditoriem un pakalpojumu sniedzējiem – gan bankai, kurai viņa ir parādā 3300 eiro, gan "Latvenergo" kā maksājumu par elektrību.

Atgādinām, ka Ditta Rietuma plašu atpazīstamību ieguva šopavasar ar savu internetā publicēto video, kur viņa tika apturēta par kārtējo braukšanu bez derīgas transportlīdzekļa tehniskās apskates un attiecās policistiem rokās dot savas autovadītājas tiesības. Rezultātā viņai tika sastādīts protokols par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām. Šī lieta tika izskatīta administratīvajā tiesā, kurā tiesa Rietumai norīkoja psihiatrisko ekspertīzi, uz kuru "pamatiedzīvotāju ķēniņienei" jāierodas piektdien, 1. jūlijā.

Rietumas video emuārs par radušos situāciju pilnā apmērā:

Rietuma maksājumu savā valūtā iesniedz arī "Latvenergo":

Vairāk informācijas par Baltijas Pamatiedzīvotāju bankas ideju:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!