Foto: Publicitātes foto

Patlaban vēl procesā esošais jautājums par automašīnas vadīšanas eksāmena ilguma pagarināšanu no pašreiz noteiktajām 25 minūtēm līdz 40 minūtēm varētu normatīvajos aktos tikt ieviests vēlākais 2015.gada sākumā, šodien Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē sacīja VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) valdes loceklis Jānis Golubevs.

Viņš norādīja, ka, iespējams, izmaiņas noteikumos varētu tikt ieviestas jau šī gada beigās.

Izmaiņas noteiktajā eksāmena kārtošanas kārtībā saistītas ar mazaizsargāto ceļu satiksmes drošības nodrošināšanu, kas pašreiz noteikta par prioritāti darba kārtībā visām atbildīgajām institūcijām un organizācijām. Saistībā ar uzdevumu nodrošināt mazaizsargāto ceļu satiksmes dalībnieku drošību uz ceļiem 1.janvārī stājušies spēkā grozījumi Transportlīdzekļa vadītāja tiesību iegūšanas kārtības noteikumos, norādīja Golubevs.

Uzdevuma realizēšanas nolūkos patlaban vadītāja apliecības pretendentam eksāmena kārtošana tiek vērtēta atbilstoši kompetences vērtēšanas metodei, nevis kā iepriekš - vienkārši punktu sistēmā. Tāpat noteikumu grozījumi paredzēja, ka no 1.aprīļa mopēdu vadītajiem obligāti jākārto autovadītāja eksāmens.

Savukārt saistībā ar gājēju drošības uzlabošanu kā obligātu prasību plānots noteikt atstarotāju nēsāšanu, pārvietojoties ārpus apdzīvotām vietām. Golubevs šodien padomes sēdē izteica priekšlikumu šo normu izdalīt no kopējā jauno Ceļu satiksmes noteikumu projekta un virzīt to valdībā atsevišķi, lai to varētu pieņemt pēc iespējas īsākā laika posmā.

LETA jau ziņoja, ka no nākamā gada Latvijā iecerēts ieviest jaunus Ceļu satiksmes noteikumus, kas lielā mērā dublēs jau esošo regulējumu, taču ieviesīs arī būtiskas izmaiņas satiksmes drošības uzlabošanai. Jaunie noteikumi, piemēram, paredzēs, ka tumsā gājējiem obligāti būs jālieto atstarojošas vestes, riteņbraucēji un elektromobiļi varēs izmantot sabiedriskā transporta joslas un Latvijā tiks ieviestas jaunas ceļa zīmes un nomainīti apdzīvoto vietu apzīmējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!