Foto: DELFI

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) atgādina, ka autobusu (D1, D1E, D, DE kategoriju) vadītāja apliecības bez atzīmes par iegūto profesionālo kvalifikāciju "95.kods" komerciālo pārvadājumu veikšanai, ir derīgas vairs tikai līdz šī gada 10. septembrim.

Vairāk kā 17 tūkstoši transportlīdzekļu vadītāju jau ir veikuši nepieciešamās darbības (periodiskā apmācība vai sākotnējās profesionālās kvalifikācijas eksāmens) un apmainījuši apliecības, liecina CSDD informācija. Tas ļaus viņiem veikt komerciālos pārvadājumus arī pēc 10.septembra.

Šādu kārtību nosaka Eiropas Parlamenta Direktīva 2003/59/EK un Latvijas Autopārvadājumu likums. Abu dokumentu mērķis ir paaugstināt profesionālo vadītāju kvalifikāciju un līdz ar to – kopējo satiksmes drošību, kā arī nodalīt profesionālos vadītājus no neprofesionāliem šoferiem.

Savukārt kravas automobiļu vadītājiem, kuriem ir C1, C1E, C, CE kategoriju apliecības, šāda kārtība pilnā mērā jāievēro no 2014. gada 10. septembra.

2003. gadā pieņemtā direktīva ir saistoša visiem Eiropas Savienības (ES) valstu un trešo valstu pilsoņiem, kuri strādā ES valstīs reģistrētos uzņēmumos un veic komerciālos pārvadājumus ar D1, D1E, D, DE vai C1, C1E, C, CE kategorijas transportlīdzekļiem (izņēmumi noteikti Autopārvadājumu likuma pantos 6.1. un 30.1.).

Profesionālajiem transportlīdzekļu vadītājiem jāņem vērā, ka vadītāja apliecības ar ierakstu "95.kods" derīguma termiņš ir pieci gadi. Šajā laikā transportlīdzekļa vadītājam jāveic regulārā 35 stundu apmācība. Pēc periodiskās apmācības, pamatojoties uz informāciju, kas saņemta no apmācības iestādes, vadītājs CSDD var saņemt jaunu vadītāja apliecību.

Papildus informācija par periodiskās apmācības vietām atrodama CSDD e-pakalpojumu sadaļā "Autoskolu apmācību vietu saraksts". Apmācību atļauts veikt kādā no sarakstā esošajām autoskolām, kurām sadaļā "Kategorijas" atzīmētas kategorijas C1 (95); C1E (95); C (95); CE (95); D1 (95); D1E (95); D (95) un DE (95).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!