Foto: LETA

Latvijā ir gandrīz 85 000 autovadītāji, kuriem ir autovadītāja apliecība, bet nav derīga medicīniskā izziņa, liecina CSDD statistikas dati. Šim jautājumam būtisku uzmanību ir pievērsusi ceļu policija, šī gada nepilnos trijos mēnešos sodot 1193 autovadītājus, kas ir vairāk nekā 2014. gadā kopumā.

Autovadītājiem ir jāseko līdzi ne vien medicīniskā slēdziena derīguma termiņam un savlaicīgi jādodas uz medicīnisko komisiju, bet regulāri jādomā par veselību, jo medicīnas komisijā vismaz vienai trešdaļai autovadītāju tiek konstatēts paaugstināts asinsspiediens, norāda AS "Veselības centru apvienība" transporta līdzekļu vadītāju medicīnas komisijas priekšsēdētāja Aina Znotiņa.

CSDD dati vēsta, ka marta vidū Latvijā bija derīgas 844 621 autovadītāja apliecības, un tikai 760 025 derīgas medicīniskās izziņas, kas nozīmē, ka aptuveni 10% no potenciālajiem autovadītājiem nav veikuši nepieciešamās medicīniskās pārbaudes.

Pastiprinātu uzmanību šim jautājumam ir pievērsusi Ceļu policija, kas nepilnos 2015. gada trijos mēnešos ir konstatējusi 1193 pārkāpējus, kas ir vairāk nekā 2014. gadā kopumā, kad tika fiksēti 1024 pārkāpumi.

Abos laika periodos teju 90% no pārkāpējiem bija vīrieši. Visvairāk aizturētās autovadītāja apliecības 2015. gadā bija trijās vecuma grupās: no 26 – 35 gadiem (388 personām), no 36 – 45 gadiem (333) un no 46 – 55 gadiem (224). Šogad vecākais pārkāpējs bez derīgas medicīniskās izziņas bija 87 gadus vecs, bet 2014. gadā – 90 gadus vecs.

"Ne vien aizmāršība vai nevērība pret dokumentiem, bet arī medicīniskas problēmas tiek konstatētas tiem klientiem, kam nepieciešamas jaunas medicīniskās izziņas. Vismaz vienai trešdaļai autovadītāju ir paaugstināts asinsspiediens, kas norāda uz to, ka laikus nav apmeklēts ģimenes ārsts, lai uzsāktu ārstēšanos," informē daktere Znotiņa.

"Tā kā vecumā līdz 60 gadiem medicīnisko izziņu B kategorijas autovadītājiem ir atļauts izsniegt uz 10 gadiem, un vairs izziņas papīra formātā nevienam netiek izsniegtas, labāk būtu savlaicīgi pārliecināties, vai jau neesat kļuvis par pārkāpēju, kā arī izvērtēt savu veselības stāvokli pirms sēsties pie stūres." piebilda "Veselības centru apvienība" pārstāve.

Valstī spēkā esošā likumdošana paredz, ka apstādināšanas gadījumā autovadītājam nav nepieciešams uzrādīt ceļu policistam medicīnisko izziņu, jo tā ir pārbaudāma elektroniski.

Taču, ja medicīniskā pārbaude nav veikta, notiek autovadītāja tiesību aizturēšana līdz brīdim, kad tiek veikta medicīniskā pārbaude, kā arī piemērots sods 40 eiro apmērā. Autovadītājam tas nozīmē, ka stājas spēkā transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegums un ceļš tālāk jāturpina kājām.

Lai atgūtu autovadītāja tiesības, personai ir jāsamaksā sods un jāapstiprina, ka veikta medicīniskā pārbaude. Ierakstus par izsniegtajām medicīnas izziņām reģistrā veic medicīnas iestādes vai ģimenes ārsts, kas izsniedzis medicīnisko izziņu. "Veselības centru apvienība" poliklīnikās ieraksti CSDD reģistrā tiek veikti tiklīdz klients ir veicis medicīnisko pārbaudi, pastāstīja Znotiņa. Medicīniskā pārbaude aizņem aptuveni 40 minūtes laika.

Lai bez maksas pārbaudītu, vai medicīniskā izziņa ir derīga, jādodas uz CSDD e–pakalpojumu sadaļu "Vadītāja kvalifikācija", vai uz tuvāko CSDD nodaļu ar personu apliecinošu dokumentu. Informāciju var noskaidrot, arī zvanot uz maksas tālruni 90004099 vai sūtot maksas SMS uz numuru 1800.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!