Jebkuram Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no tā, vai viņš ir ķēniņš vai vasalis, ir ne tikai tiesībās, bet arī pienākumi, atgādina policija, komentējot sabiedrībā plašo rezonansi izraisījusī Dittas Rietumas jeb "pamatiedzīvotāju ķēniņienes" nepakļaušanās policistu likumīgajām prasībām, kad tika apturēta par kārtējo braukšanu ar automobili bez derīgas tehniskās apskates.

Visai bieži policistiem nākas diskutēt ar autovadītājiem, kuri uzskata, ka neko nav pārkāpuši un apturēti ir nepamatoti. "Mēs, protams, nenonāksim tādā situācijā, kāda ir ASV, kur policijas darbinieks pie pirmās apturētā nepakļaušanās drīkst izsist transportlīdzekļa stiklu un izvilkt autovadītāju no spēkrata. Tomēr arī Latvijā nav izslēgts variants, ka tamlīdzīgā situācijā varētu rīkoties tāpat," skaidro Jānis Lūks, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvaldes Patruļpolicijas nodaļas priekšnieks.

Ņemot vērā, ka situācijas ir dažādas, vienotas receptes, kā policistiem tajās rīkoties, nav – viss atkarīgs no notikuma gaitas. "Pats galvenais ir samērīgums, lai nav tā, ka nodarītais kaitējums personai un automašīnai ir lielāks nekā ieguvums visā tajā pasākumā," norāda Lūks. "Nav runas par dokumentu neuzrādīšanu, bet par daudz smagākiem pārkāpumiem, piemēram, jebkurš autovadītājs reibumā, kurš nepakļaujas prasībām, varētu ko tādu no policijas arī sagaidīt."

"Katram cilvēkam ir sava pieeja, dažkārt var redzēt, ka apturētais ir uzvilcies. Sarunu var ievirzīt mierīgā gultnē un tad konflikts var arī nepāraugt fiziskā darbībā," skaidro policijas pārstāvis. "Cits policijas darbinieks var pacietīgi un savaldīgi izturēt līdz pat pašām beigām. Konkrētajā gadījumā situācija bija jau tiktāl nokaitēta, ka policisti varēja rīkoties arī citādi," rezumē Lūks.

VP atgādina, ka apturēt autovadītāju un pieprasīt uzrādīt dokumentus policisti var arī plānotos profilaktiskajos pasākumos. Un katra autovadītāja pienākums ir arī tos policistiem nodot pārbaudei.

Par nepakļaušanos policijas darbinieku likumīgajām prasībām autovadītājiem draud naudassods 280 eiro apmērā un līdz 15 diennakšu administratīvais arests.

Jau ziņojām, ka šomēnes notika tiesa par "pamatiedzīvotāju ķēniņienes" nepakļaušanos policijai. Tiesa nolēma Dittai Rietumai norīkot psihiatrisko ekspertīzi, lai pārliecinātos, vai pārkāpuma brīdī viņa bijusi pieskaitāma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!