Foto: Shutterstock

Kā liecina aptaujas dati[1], šogad katrs ceturtais mazais un vidējais uzņēmums Latvijā plāno meklēt jaunas investīcijas vai ņemt aizdevumu dažādu uzņēmējdarbības mērķu sasniegšanai. Lai paplašinātu pieejamā finansējuma apjomu un veicinātu mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšanu, "Luminor" banka sadarbībā ar Eiropas Investīciju banku (EIB) nodrošinās finansējumu ar labvēlīgākiem nosacījumiem, kas kopumā būs pieejams vairāk nekā 332 miljonu eiro apmērā.

To, kādi uzņēmumi un kā var izmantot piedāvāto finansējumu, skaidro Mareks Gurauskas, "Luminor" Mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošanas vadītājs.

"Sadarbojamies ar Eiropas Investīciju Banku, lai palielinātu izdevīgāka finansējuma pieejamību Latvijas un Baltijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Līdzīgas finansējuma iespējas esam piedāvājuši arī iepriekš, un daudzi uzņēmēji to izmantoja sava biznesa attīstībai," stāsta Gurauskas.

Kas ir Eiropas Investīciju banka?

Lai gan Eiropas Investīciju banka (EIB) jau 30 gadus nodrošina finansējumu Latvijas uzņēmumiem, ne visi zina, ka tā ir ilgtermiņa kreditēšanas iestāde, kas pieder visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. EIB finansējuma mērķis ir palielināt valstu konkurētspēju, veicināt inovācijas un ilgtspējīgu attīstību, kā arī samazināt ekonomisko plaisu starp ES valstīm.

"Lielāka EIB finansējuma daļa tiek piešķirta tām ES valstīm, kuru vidējie ienākumi atpaliek no ES vidējā līmeņa, tostarp Latvijai. Tā kā mazie un vidējie uzņēmumi parasti veido valstu ekonomikas mugurkaulu, tie ir viena no EIB prioritātēm, un investīcijas to inovācijās un ilgtspējā ir ārkārtīgi svarīgas valsts ekonomikas izaugsmei. Tāpat labvēlīgāki finansējuma nosacījumi veicina ātrāku uzņēmumu pāreju uz zaļo ekonomiku," norāda Gurauskas.

Kas var saņemt finansējumu?

Saskaņā ar vienošanos starp EIB un "Luminor" kopumā Baltijas valstīs aizdevumiem pieejami vairāk nekā 332 miljoni eiro, kuri tiks izsniegti mazajiem un vidējiem uzņēmumiem ar izdevīgākiem nosacījumiem. Uzņēmumam sava darbība jāveic Baltijas valstīs, un tajā jābūt ne vairāk kā 3000 darbinieku, ieskaitot tos, kas strādā saistītos uzņēmumos. Tāpat kredītus var saņemt pašnodarbinātas personas, kuras ir reģistrētas Uzņēmumu reģistrā un kurām ir PVN maksātāja statuss.

Jāņem vērā, ka ir atsevišķas nozares, kuru uzņēmumi nevar pretendēt uz piedāvāto finansējumu. Tie ir uzņēmumi, kuri iesaistīti darbībās vai projektos, piemēram, ar tabaku saistītās nozarēs, azartspēļu nozarē, ieroču, munīcijas, sprāgstvielu, militāro iekārtu ražošanā vai infrastruktūras būvniecībā, spekulācijās ar īpašumu, kā arī nozarēs, kuras rada augstu vides piesārņojumu. Tāpat netiek finansētas darbības, kas ierobežo cilvēku individuālās tiesības uz brīvību, darbības, kas tiek uzskatītas par ētiski pretrunīgām (piemēram, izmēģinājumi ar dzīvniekiem) un citas atsevišķas aktivitātes.

Kādi ir atvieglotie nosacījumi, un cik daudz var aizņemties?

Atkarībā no investīciju veida tiek piemēroti dažādi finansēšanas nosacījumu atvieglojumi.

"Lai mudinātu uzņēmumus virzīties uz ilgtspējīgākiem risinājumiem, "Luminor" un EIB finansējuma aizdevumiem piemērota zemāka procentu likme. Piemēram, projektiem, kas atbilst EIB zaļā finansējuma kritērijiem, procentu likme var tikt samazināta līdz pat 70 bāzes punktiem. Savukārt citiem aizdevumiem, piemēram, investīciju projektiem un līzingiem, tiek piemērota par 25 bāzes punktiem zemāka procentu likme, salīdzinājumā ar standarta aprēķināto bankas procentu likmi," skaidro Gurauskas.

Uzņēmumam piešķirtā aizdevuma summa var būt no 10 tūkstošiem līdz 12,5 miljoniem eiro, bet projekta kopējā vērtība, kuram piešķirts finansējums, nedrīkst pārsniegt 25 miljonus eiro.

Kā finansējumu var izmantot?

Saņemto finansējumu uzņēmumi var izmantot pamatlīdzekļu iegādei, renovācijai vai paplašināšanai, būvniecības izmaksu finansēšanai, investīcijām tehniski nepieciešamās zemes iegādei, piemēram, saules paneļu parka ierīkošanai, kā arī aktīvu, kas nav nekustamais īpašums (piemēram, celtniecības tehnikas) iegādei, lai to iznomātu trešajām personām.

Finansējumu var saņemt arī investīcijām, kas veicinās kopējo siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanu, vienlaikus palīdzot sasniegt klimata mērķus, kas atspoguļoti Baltijas valstu stratēģijās.

[1] "Luminor" bankas aptauja veikta 2023. gada oktobra beigās, aptaujājot 750 mazo un vidējo uzņēmumu (līdz 249 darbiniekiem) vadītājus Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!