Foto: DELFI

Par Baltijas jūras vides aizsardzību atbildīgo Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu ministru sanāksmē pastiprinās saistības Baltijas jūras vides aizsardzības jomā, portāls "Delfi" uzzināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

25. aprīlī Rīgā kopīgā sanāksmē Latvijas prezidentūras Baltijas jūras vides aizsardzības komisijā (HELCOM) ietvaros tiksies par Baltijas jūras vides aizsardzību atbildīgo ES dalībvalstu ministri, Eiropas Komisijas (EK) un citi augsta līmeņa pārstāvji, lai pārrunātu turpmāko rīcību Baltijas jūras vides aizsardzībā.

Tāpat prezidentūras ietvaros Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks HELCOM 50. gadadienas svinīgā sesija.

Uzsverot Baltijas jūras pašreizējo stāvokli, diskusijās galvenā uzmanība tiks pievērsta jaunākā HELCOM Baltijas jūras visaptverošā jeb holistiskā novērtējumam (HOLAS 3), lai vēl vairāk nostiprinātu zinātnisko bāzi galveno prioritāšu noteikšanai un turpmākā darba attīstībai.

Ministru tikšanās noslēgs Latvijas divu gadu HELCOM prezidentūru.

"Mūsu galvenie mērķi šīs prezidentūras laikā ir bijuši nostiprināt HELCOM kā efektīvas un labi funkcionējošas reģionālās sadarbības organizācijas pozīcijas arī neparedzētās vai nepārvaramas varas situācijās, īstenot aktualizēto Baltijas jūras rīcības plānu un stiprināt reģionālās sadarbības lomu starptautiskajā okeāna pārvaldībā," uzsvērusi HELCOM priekšsēdētāja Evija Šmite.

Šī gada ministru sanāksme iezīmēs kursu HELCOM darbam nākamajiem trīs gadiem.

"Galvenie Baltijas jūras holistiskā novērtējuma (HOLAS 3) secinājumi, kas apkopoti 2023. gada ziņojumā par vides stāvokli Baltijas jūrā, ietekmēs Baltijas jūras rīcības plāna īstenošanu (BSAP2021). Secinājumi būs kā pamats līgumslēdzēju pušu lēmumiem plāna īstenošanā un palīdzēs veidot mūsu organizācijas politiku, virzoties uz 2030. gada mērķu sasniegšanu," sacījis Rīdigers Strempels, HELCOM izpildsekretārs.

Baltijas jūras vides aizsardzības komisija jeb Helsinku komisija (HELCOM) ir Baltijas jūras piekrastes valstu un Eiropas Savienības starpvaldību organizācija, kas nodibināta Baltijas jūras reģiona jūras vides aizsardzības konvencijas jeb Helsinku konvencijas mērķu īstenošanai.

HELCOM strādā kopš 1974. gada, lai aizsargātu Baltijas jūras vidi no visiem piesārņojuma avotiem gan sauszemē, gan jūrā un nodrošinātu kuģošanas drošību Baltijas jūrā.

Reizi trīs gados HELCOM rīko ministru sanāksmi, kurā pulcējas par jūras vidi atbildīgie Baltijas jūras piekrastes valstu ministri un ES vides komisārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!