Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) šonedēļ ierosinājusi Eiropas Padomei sākt sarunas ar Lielbritāniju par nolīgumu jauniešu mobilitātes atvieglošanai. Šāds nolīgums atvieglotu gados jaunu Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas pilsoņu studēšanu, strādāšanu un dzīvošanu attiecīgi Lielbritānijā un ES.

Kā informē EK, Lielbritānijas izstāšanās no ES ir samazinājusi mobilitāti starp ES un Lielbritāniju. Šī situācija ir īpaši ietekmējusi jauniešu iespējas iepazīt dzīvi Lamanša otrā pusē un gūt labumu no jauniešu, kultūras, izglītības, pētniecības un apmācības apmaiņas programmām, secina EK.

Priekšlikuma mērķis ir novērst lielākos šķēršļus, kādi pašlaik ir jauniešu mobilitātes jomā, un dot jauniešiem tiesības vieglāk un uz ilgāku laiku ceļot no ES uz Lielbritāniju un pretēji.

Priekšlikumā ir izklāstīti nosacījumi, kas būtu jāizpilda (vecums, maksimālais uzturēšanās ilgums, atbilstības nosacījumi, noteikumi par atbilstības pārbaudi), lai jauniešu pārvietošanās varētu notikt bez prasības par konkrētu mērķi un bez kvotām.

Piemēram, iecerētajā līgumā būtu paredzēts, ka ES un Lielbritānijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 30 gadiem var uzturēties galamērķa valstī līdz četriem gadiem.

EK ieteikums tagad tiks apspriests Padomē. Ja Padome piekritīs, EK būs pilnvaras sākt sarunas ar Lielbritāniju par jauniešu mobilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!