Foto: Shutterstock

Krievijas ekonomika, neskatoties uz sankcijām, ko Rietumvalstis regulāri pastiprina, šogad augs straujāk nekā daudzas pasaules attīstītās ekonomikas, atsaucoties uz Starptautisko Valūtas fondu (SVF), raksta "BBC".

SVF paredz, ka Krievijas ekonomika šogad augs par 3,2%, kas ir ievērojami straujāks kāpums nekā Lielbritānijai, Francijai un Vācijai. Saskaņā ar SVF prognozēm pasaules ekonomika arī šogad piedzīvos 3,2% kāpumu.

Kā norāda SVF, izaugsmi veicina gan spēcīgais naftas eksports, gan valstī strādājošo privāto un valsts uzņēmumu investīcijas, kā arī privātā patēriņa noturība. Krievija aizvien ir viena no lielākajām naftas eksportētājvalstīm, un februārī "BBC" atklāja, ka, neskatoties uz sankcijām, Lielbritānija aizvien importē miljoniem barelu degvielas, kas ražota no Krievijas naftas.

Vērtējot kopējo pasaules ekonomikas stāvokli, SVF norāda, ka tas ir ievērojami noturīgs. "Neskatoties uz daudzajām drūmajām prognozēm, pasaule ir spējusi izvairīties no recesijas, banku sistēma palikusi nesatricināta un daudzas lielākās jaunattīstīto valstu ekonomikas nav piedzīvojušās negaidītu bremzēšanos," norādījis fonds.

Neskatoties uz to, ka Rietumvalstis regulāri piemēro sankcijas Krievijai par tās iebrukumu Ukrainā, izskatās, ka tās nav pietiekami spēcīgas, lai iedragātu ekonomikas izaugsmi. Janvārī SVF atjaunoja Krievijas ekonomikas prognozes, un sacīja, ka, neskatoties uz to, ka izaugsme būs zemāka 2025. gadā, tā aizvien būs augstāka nekā iepriekš prognozētais 1,8% līmenis.

Eirozonai SVF prognozē 0,8% pieaugumu šajā gadā, Vācijai – 0,2%, Francijai – 0,7%, Itālijai – 0,7%, bet Spānijai – 1,9%, savukārt ASV – 2,7% pieaugumu.

Ar visu SVF prognožu apskatu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!