Šveices uzņēmums "AF Colenco", kura filiāle Latvijā reģistrēta "Latvenergo" amatpersonu lietā apcietinātā Andreja Livanoviča privātmājā Mārupē, Rīgas otrās termoelektrocentrāles (TEC-2) rekonstrukcijas projektā darbojas kopš tā pirmsākumiem pirms sešiem gadiem, liecina aģentūras LETA arhīva dati.

Filiāli Livanovičam piederošajā īpašumā "AF Colenco" reģistrēja 2004.gadā. Filiāles vadītājs kopš tā laika ir Šveices iedzīvotājs Peters Roks, kurš pilnvarots "pārstāvēt "Colenco" un rīkoties tās vārdā visos jautājumos, kas saistīti ar Rīgas TEC-2 projektu".

Patlaban ģimenes privātmāja oficiāli pieder Livanoviča sievai, kurai viņš šo īpašumu uzdāvināja 2006.gada nogalē. Vienlaikus tika noslēgts laulību līgums par visas mantas šķirtību.

"Colenco" izstrādāja TEC-2 rekonstrukcijas konkursa dokumentāciju un piedalījās pretendentu piedāvājumu izvērtēšanā.

Rekonstrukcijas pirmās kārtas konkursā 2005.gadā uzvarēja Spānijas kompānija "Iberdrola", kas darbu jau paveikusi, bet otrajai kārtai izraudzīta Turcijas firma "GAMA", kurai darbi jāuzsāk šogad.

TEC-2 pirmās kārtas būvniecība izmaksāja 178 miljonus eiro (125 miljoni latu), bet otrajā kārtā paredzēts izlietot divreiz vairāk - 350 miljonus eiro (245 miljonus latu).

Kā ziņots, pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūguma tiesa apcietinājusi Livanoviču un līdzšinējos "Latvenergo" vadītājus Kārli Miķelsonu un Aigaru Meļko.

Izmeklētāji uzskata, ka "Latvenergo" amatpersonas un uzņēmējs organizētā grupā saskaņā ar iepriekšēju vienošanos īstenojuši noziedzīgi iegūtu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu lielā apmērā, izmantojot Latvijā un ārvalstīs reģistrētus uzņēmumus un veicot darījumus ar nekustamajiem īpašumiem un ieguldījumus tām piederošajos uzņēmumos. Tā rezultātā esot legalizēti ne mazāk kā 1,13 miljoni eiro (791 000 latu).

Zemesgrāmatas dati liecina, ka ar Livanoviču saistītas, it kā Igaunijas izcelsmes firmas no Meļko meitas un Miķelsona 2007.gadā nopirkušas nekustamos īpašumus par teju miljonu eiro.

Laulāto mantisko attiecību līgums liecina, ka Livanovičam pieder uzņēmumi gan Igaunijā, gan Lietuvā - "Kenmore OU" un "Sopranus UAB".

Tieši 2007.gadā Livanovičam pilnībā piederošā Latvijas kompānija "Energy Consulting", kas arī reģistrēta viņa privātmājā, guva rekordpeļņu - 1,81 miljonu latu. Tas esot bijis iespējams, pateicoties vairākiem ar ārvalstu energokompānijām noslēgtiem līgumiem. Neoficiāli nozares pārzinātāji izsaka minējumus, ka šīs "konsultācijas" varētu būt saistītas ar ārvalstu kompāniju biznesa interesēm Latvijā, tostarp dalību konkursos.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) patlaban nav plānojusi apturēt TEC-2 rekonstrukcijas projekta virzību. EM valsts sekretārs Juris Pūce iepriekš uzsvēra, ka izskanējusi tikai vispārīga informācija un vēl ir pāragri spriest, vai TEC-2 projektā tiešām bijuši kādi pārkāpumi.

Miķelsona advokāts Egons Rusanovs gan žurnālistiem jau atzinis, ka Miķelsonu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kas esot saistīta "ar diviem iepriekš jau publiski izskanējušiem Šveices un Turcijas uzņēmumiem".

Savukārt Pūce uzsvēra, ka EM veikusi pārbaudi un analizējusi visu iepirkumu rezultātus, un guvusi apliecinājumu, ka TEC-2 rekonstrukcijas veikšanai izvēlēts labākais un lētākais piedāvājums. Viņš arī atgādināja, ka iepirkumu procedūras veiktas stingrā Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības (ERAB) uzraudzībā.

"Ja būs informācija, ka līgumi par TEC-2 rekonstrukciju noslēgti koruptīvi, EM rīkosies," solīja Pūce, piebilstot, ka patlaban EM nav nekāda pamata pārskatīt vai lauzt noslēgtos līgumus ar privātajām kompānijām, taču EM rūpīgi sekos līdzi turpmākajai procesa attīstībai "Latvenergo" lietā.

GAMA pārstāvis iepriekš noliedza uzņēmuma saistību ar "Latvenergo" amatpersonu lietu. Ar "Colenco" pārstāvjiem nav izdevies sazināties.

Kopumā KNAB aizturēja astoņus cilvēkus - piecus "Latvenergo" vadošus darbiniekus un trīs privātpersonas. KNAB aizturētās "Latvenergo" koncerna amatpersonas bez Miķelsona un Meļko ir AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Ivars Liuziniks un viņa vietnieks Andrejs Stalažs, kā arī "Sadales tīkla" Austrumu reģiona tehniskais vadītājs Edgars Vitkovskis.

"Latvenergo" ārkārtas akcionāru sapulcē no amatiem valdē jau atsaukti Miķelsons un Meļko un par kompānijas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju iecelts līdzšinējais vadītāja vietnieks Uldis Bariss. Līdzīgas izmaiņas gaidāmas arī "Sadales tīklā", kura akcionāru sapulce notiks pēc Jāņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!