Valdība otrdien vēl neatbalstīja ieceri uz 12 gadiem iznomāt valsts nekustamo īpašumu "Cūksilu meža masīvs" Inčukalna novadā SIA "Graanul Pellets" kokskaidu granulu ražotnes izveidei. Pēc premjera Valda Dombrovska ("Vienotība") lūguma uzņēmējam un Zemkopības ministrijai (ZM) vēl jāprecizē, vai tiešam ražotnei nepieciešami 18 hektāri zemes.

Premjers valdības sēdē pieļāva, ka uzņēmumam varētu iznomāt mazāku platību, un šo ierosinājumu ZM jāizvērtē un jāsaskaņo ar uzņēmējiem.

Tiesības uz zemes nomu uzņēmums ieguva konkursā, apņemoties valstij maksāt nomas maksu – 1000 latus par hektāru, taču tam vēl bija nepieciešams valdības atbalsts.

Masu mediji iepriekš informēja, ka "Graanul Pellets" jaunā kokskaidu granulu ražotnē plāno ieguldīt 14 miljonus eiro jeb 9,84 miljonus latu. Jaunās ražotnes jaudas būs aptuveni 150 tūkstoši tonnu kokskaidu granulu gadā, jaunajā ražotnē plānots radīt 30 jaunas darbavietas.

Premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība") valdības sēdē ZM pārstāvjiem jautāja, vai tiešām vienai ražotnei nepieciešams tik liela teritorija, uz ko ZM skaidroja, ka šķeldas laukumam vajadzīgas diezgan lielas platības.

Dombrovskis pauda, ka negribētu valdības vārdā tranformēt valsts meža zemi tādā platībā. Premjers pieļāva, ka varētu nodot uzņēmējam mazāku teritoriju, piemēram, pushektāru, nevis 18 hektārus. Pēc premjera lūguma nolemts precizēt šo jautājumu.

Saražoto produkciju "Graanul Pellets" paredzējis pārdot mātesuzņēmumam "Graanul Invest" Igaunijā, kas savukārt to realizēs tālāk Skandināvijas valstīs un citviet Eiropā.

Uzņēmums jaunās ražotnes izveidei ir saņēmis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu programmā "Augstas pievienotās vērtības investīcijas", un "Graanul Pellets" pieprasītā summa jaunās ražotnes izveidei ir 2,978 miljoni latu, liecina LIAA informācija.

"Graanul Pellets" reģistrēts 2009.gada oktobrī, un tā vienīgais īpašnieks ir Igaunijas uzņēmums "Graanul Invest".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!