Foto: AFI
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) trešdien nolēma, ka fiksētajos tīklos no nākamā gada marta būs jāpiemēro vienoti starpsavienojumu tarifi, kuru maksimālie "griesti" būs 0,54 santīmi par izsaukumu un pussantīms par sarunas minūti, informēja SPRK.

SPRK norāda, ka līdz ar šo lēmumu turpmāko divu gadu laikā būtiski samazināsies savienojumu pabeigšanas jeb starpsavienojuma tarifi fiksētajos balss telefonijas tīklos. Lai arī šie tarifi uz lietotāju attiecas tikai pastarpināti, sagaidāms, ka, samazinoties starpsavienojumu tarifiem, būtiski samazināsies arī gala tarifi, īpaši izsaukumiem uz citiem elektronisko sakaru tīkliem, uzskata SPRK.

Regulators noteicis, ka no 2012.gada 1.marta savienojuma pabeigšanas tarifa (bez pievienotās vērtības nodokļa) augšējā robeža būs 0,54 santīmi par izsaukumu un 0,5 santīmi par izsaukuma minūti. Vienotais fiksēto starpsavienojumu tarifs ir aprēķināts, par pamatu ņemot izmaksas efektīvai pakalpojuma sniegšanai un salīdzinājumu ar ES vidējiem tarifiem.

Tarifu regulēšanas saistības noteiktas 39 elektronisko sakaru komersantiem - SIA "10 ½", SIA "Advem", SIA "Augstceltne", SIA "Baltkom TV SIA", AS "Balticom", SIA "CSC Telecom", SIA "D-COM", SIA "Datagrupa.lv", SIA "Datu Tehnoloģiju grupa", SIA "ECO Solutions", SIA "Esteria 79", SIA "Fastnets", SIA "Finors Telekom", SIA "HIG Serviss Baltija", SIA "iLink", SIA "Interneta pasaule", SIA "IT Ggroup", SIA "Izzi", AS "Latvenergo", VAS "Latvijas dzelzceļš", SIA "Master Telecom", SIA "MPE Nets", SIA "MWTV", SIA "Optron", SIA "Rigatta", SIA "Sigis", SIA "Sotus", SIA "Stream Networks", SIA "Telecentrs", SIA "Telefant", SIA "Teleglobas", SIA "Telegrupa Baltijā", AS "Telekom Baltija", SIA "TeleMedia", SIA "Telenet", SIA "Telia Latvija", SIA "TG Transit", SIA "Tivi", SIA "Unistars".

Lai komersantiem nodrošinātu pietiekamu sagatavošanās laiku regulatora prasību ieviešanai, SPRK nolēma, ka vienotie strapsavienojumu tarifi tiek noteikti no 2012.gada 1. marta, nevis no 1.janvāra, kā tika plānots iepriekš, informēja SPRK.

SPRK lēmumus atbalstījusi arī Konkurences padome (KP). To jau pirmdien SPRK sēdes laikā apliecināja KP pārstāvis, un regulatorā ir saņemta arī KP vēstule, kurā pausts atbalsts tarifu noteikšanas saistību piemērošanai – KP norāda, ka šādu saistību noteikšana visiem operatoriem neradīs riskus konkurences attīstībai.

Iepriekš visu fiksēto elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzēju piemērotie starpsavienojuma tarifi netika regulēti, un vienīgais fiksēto tīklu operators, kuram šādas saistības jau 2009.gadā regulators noteica, ir SIA "Lattelecom". Vienlaikus šādas saistības tika noteiktas arī mobilo tīklu operatoriem – LMT, TELE2, bet nedaudz vēlāk – "Bite Latvija".

Citiem fiksēto tīklu operatoriem šādas saistības netika noteiktas, pieņemot, ka tie, neizmantos savu tirgus varu un nepiemēros nepamatotus vai paaugstinātus starpsavienojuma tarifus. Taču SPRK secināja, ka tas tā nenotiek - virkne komersantu tarifu ne tikai nesamazina, bet ir arī tādi, kuri to palielina. Tādēļ SPRK noteikusi tarifu griestus, kuri paredz maksimālo starpsavienojuma tarifa vērtību, bet nenosaka minimālo.

Ievērojot normatīvajos aktos noteiktās procedūras, SPRK jau 2010.gada nogalē konsultējās ar tirgus dalībniekiem par saistību piemērošanu attiecībā uz starpsavienojumu tarifu regulēšanu. Konsultācija notika vēl pirms lēmumu saskaņošanas ar Eiropas Komisiju (EK) un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu regulatoriem. Neviens no operatoriem, kas darbojas šajā tirgū un uz kuriem attiecas trešdien pieņemtie SPRK lēmumi, nesniedza savu viedokli par piedāvātajām izmaiņām regulēšanā, informēja SPRK.

Taču šonedēļ vairāki mazie operatori pauda bažas par SPRK iecerēto regulējumu, norādot, ka tas būs izdevīgs "Lattelecom", kuram joprojām pieder 90% tirgus fiksētās balss telefonijas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!