Foto: PantherMedia/Scanpix
Mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam Baltijas valstīs tiks izveidos Baltijas Inovāciju fonds (BIF), kurā sākotnēji būs pieejami 100 miljoni eiro (70 miljoni latu). Latvijas dalību šajā fondā otrdien atbalstīja valdība.

BIF tiks izveidots ar mērķi nodrošināt agrīnās stadijas un izaugsmes stadijas investīcijas uzņēmumos galvenokārt Baltijas valstīs, katrai no Baltijas valstīm ieguldot tā izveidē 20 miljonus (14 miljonus latu), savukārt Eiropas Investīciju fonds (EIF) ieguldīs vēl 40 miljonus latu (28 miljonus latu).

Tādējādi kopā BIF izveidei sākotnēji piesaistot publiskos līdzekļus 100 miljonu eiro apjomā.

Plānots, ka privātie investori, piemēram, Baltijas valstu pensiju fondi un citi investori ieguldīs riska kapitāla fondos kopā ar BIF, neizslēdzot iespēju, ka tie vēlākā stadijā varētu līdzinvestēt arī BIF. Privātie investori tiks piesaistīti riska kapitāla fondu līmenī vismaz tādā pašā apjomā, tā nodrošinot uzņēmumiem pieejamo finansējumu vismaz 200 miljonu eiro (140 miljonu latu) apmērā.

No BIF ietvaros izveidotajos riska kapitāla fondos pieejamā finansējuma katrā valstī tiks ieguldīts vismaz katras Baltijas valsts līdzfinansētais apjoms jeb 20 miljoni eiro. Vismaz 50% no BIF ietvaros izveidotajos riska kapitāla fondos kopējā (BIF un privāto investoru ieguldītā) pieejamā finansējuma tiks ieguldīti uzņēmumos, kas darbojas Baltijas valstīs.

BIF pārvaldīs EIF saskaņā ar četrpusēju līgumu, kas tiks noslēgts starp Latviju, Lietuvu, Igauniju un EIF. EIF kā BIF pārvaldītājs nodrošinās, ka investīcijas tiks ieguldītas atbilstoši tirgus praksei (uz komerciāliem nosacījumiem) ar mērķi gūt peļņu, skaidro Ekonomikas ministrija.

Trešdien, 26.septembrī Viļņā plānota līguma parakstīšana starp EIF, Latviju, Igauniju un Lietuvu. Plānots, ka BIF uzsāk aktīvu darbību 2013.gada janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!