Foto: F64
Latgalē Dagdas un Pasienes novadu mežos divām nomedītām mežacūkām konstatēts klasiskais cūku mēris, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), kas aicina mājas cūku turētājus, it īpaši Latgales reģionā dzīvojošos, sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

PVD norāda - īpaši vērīgiem jābūt cūku turētājiem Balvu, Viļakas, Baltinavas, Kārsavas, Ciblas, Ludzas, Zilupes, Dagdas, Krāslavas, Aglonas un Daugavpils novados. Tāpat dienests aicina medniekus ziņot par Baltkrievijas un Krievijas pierobežas mežos uzietām mirušām mežacūkām.

PVD izlases veidā laboratoriski izmeklēs mājas cūkas Zaļesjes, Pasienes, Istras, Šķaunes, Bērziņu, Svariņu, Ķepovas, Robežnieku, Indras un Asūnes pagastu saimniecībās un papildus informēs cūku turētājus par to, kā pasargāt dzīvniekus no saslimšanas.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes – augsta ķermeņa temperatūra, konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi u.c. Saslimšana ar klasisko cūku mēri parasti beidzas ar dzīvnieku nobeigšanos.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

Lai pasargātu mājas cūkas no slimībām, ko pārnēsā mežacūkas, tai skaitā klasiskā cūku mēra un Āfrikas cūku mēra, PVD aicina mājas cūkas turēt iekštelpās un nepieļaut to kontaktu ar mežacūkām, mājas cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus. Tāpat cūku novietnē nevajag ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu, bet apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt mājas cūkas. Vēl pie cūku novietnes ieejas jāizvieto dezinfekcijas paklāji, regulāri jāveic deratizācija.

Cūku saslimšanas gadījumā ātra un atbildīga saimnieka rīcība var pasargāt citas dzīvnieku novietnes no klasiskā cūku mēra, tāpēc PVD atgādina – ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāinformē veterinārārsts un/vai sava reģiona PVD pārvalde.

Ja apstiprināsies mājas cūku saslimšana ar klasisko cūku mēri, saimniecībās tiks veikti slimības ierobežošanas pasākumi. Vienlaikus dienests atgādina, ka valsts cūku īpašniekam kompensētu nobeigušos vai slimības dēļ nokauto dzīvnieku, iznīcinātās barības un dezinfekcijas dēļ radušos zaudējumus.

Jau vēstīts, ka klasiskā cūku mēra uzliesmojums cūkkopjiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus sakarā ar cūku likvidāciju slimības skartajās novietnēs, saimniecisko darbību ierobežojošiem pasākumiem aizsardzības un uzraudzības zonā, tirdzniecības ierobežojumiem un citiem ar karantīnu saistītiem pasākumiem.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!