Foto: LETA

AS "Rīgas kuģu būvētava" nav un nekad nav bijusi saistīta ar Lielbritānijā reģistrēto kompāniju "Highway Investment Processing", kuras vārds izskanējis Ukrainā aktuālajā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas skandālā, teikts šovakar izplatītajā "Rīgas kuģu būvētavas" paziņojumā.

Uzņēmums norāda, ka Lielbritānijā reģistrētā kompānija uzvarējusi vienā naftas platformas iepirkuma konkursā, bet "Rīgas kuģu būvētava" - citā, līdz ar to esot aplami izdarīt secinājumus par abu uzņēmumu saistību.

Konkursā, kurā uzvarēja "Rīgas kuģu būvētava", Ukrainas Ģenerālprokuratūra neesot atklājusi nekādus pārkāpumus. "Rīgas kuģu būvētava" nav iesaistīta pirmstiesas izmeklēšanā par iespējamām ļaunprātībām, veicot naftas platformas piegādi Ukrainas VAS "Černomorneftegaz", un tā nav saņēmusi nekādus paziņojumus no tiesībsargājošajām iestādēm, teikts šovakar izplatītajā uzņēmuma paziņojumā.

Jau ziņots, ka Latvijas Valsts policija (VP) šā gada maijā sākusi kriminālprocesu saistībā ar 400 miljonu ASV dolāru (ap 200 miljonu latu) vērtu darījumu, piegādājot pašpaceļošo peldošo naftas urbšanas platformu Ukrainas VAS "Černomorneftegaz", apstiprināja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Sigita Pildava.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 195.panta 3.daļas - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai organizētā grupā.

Minēto platformu Ukrainas uzņēmumam pārdevusi Lielbritānijā reģistrēta kompānija "Highway Investments Processing", kurai tagad arestēts konts "Trasta komercbankā". Aģentūra AFP vēsta, ka "Highway Investments Processing" direktors ir nabadzīgs pensionārs Ēriks Vanagels, kuram nav nekādas saistības ar "lielo biznesu".

Ukrainas medijiem radušās bažas, ka "Highway Investments Processing" peldošo naftas platformu, iespējams, pārdevis "Černomorneftegaz", mākslīgi sadārdzinot tās cenu par aptuveni 150 miljoniem ASV dolāru (ap 75 miljoniem latu).

"Černomorneftegaz" interneta mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka platforma "Neatkarība" šogad būvēta Singapūrā, firmā "Keppel FELS".

Savukārt biržā "NASDAQ OMX Riga" iepriekš tika izplatīta informācija, ka "Černomorneftegaz" izsludinātā iepirkuma konkursā par aptuveni 400 miljonus ASV dolāru vērtas naftas platformas būvniecību uzvarējusi AS "Rīgas kuģu būvētava".

Vēlāk "Rīgas kuģu būvētava" ziņoja, ka "Černomorneftegaz" pasūtītajai platformai dots nosaukums "Neatkarība" un "Rīgas kuģu būvētavas" uzdevumā tā tiekot būvēta Singapūrā.

Nolūkā uzzināt, vai un kāda "Rīgas kuģu būvētavai" ir saistība ar Lielbritānijā reģistrēto uzņēmumu "Highway Investments Processing", biznesa portāls "Nozare.lv" vakar telefoniski sazinājās ar "Rīgas kuģu būvētavas" izpilddirektoru Eināru Buku, kurš norādīja, ka ir atvaļinājumā un uz jautājumiem atbildēt atteicās.

Šā gada oktobrī "Rīgas kuģu būvētava" biržā "NASDAQ OMX Riga" izplatīja paziņojumu, kurā bija teikts, ka milzīgās, sarežģītās naftas un gāzes ieguves platformas būvniecība ir gandrīz pabeigta.

"Piedaloties šajā starptautiskajā ražošanas projektā, mūsu rūpnīca ne tikai iegūs unikālo pieredzi, bet arī panāks to, ka Latvija papildinās to nelielo pasaules valstu skaitu, kuri ražo tik tehnoloģiski sarežģītas iekārtas," oktobrī izplatītajā paziņojumā biržai komentēja "Rīgas kuģu būvētavas" valdes priekšsēdētājs Vasilijs Meļņiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!