Foto: AFP/Scanpix
Saistībā ar zirga gaļas skandālu tuvākajā laikā visiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem būs jārēķinās ar pastiprinātu Pārtikas un veterinārais dienesta (PVD) uzraudzību, informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Ņemot vērā situācijas attīstību, izvērsīsim pastiprinātas kontroles visos pārstrādes uzņēmumos, akcentējot uzmanību uz produkcijas izsekojamību. Diemžēl ne vienmēr ir tā, ka no kautuves "iznāk" ārā tas, kas tur "ienācis", tā ka mānīšanās ar zirga gaļu pilnībā ir iespējama," sacīja Balodis.

Viņš arī atzina, ka patlaban nevar pateikt, cik ilgi PVD varēs strādāt zināmā krīzes režīmā. "Arī mums ir savas kapacitātes robežas, tomēr produkcijas riska grupas noteikti pastiprināti tiks kontrolētas," uzsvēra Balodis.

Trešdien pēcpusdienā PVD no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA "Forevers" ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā Eurofins/GfA laboratorijā Vācijā.

Veicot pārbaudi gaļas pārstrādes uzņēmumā "Forevers", kuram SIA "Aibi" kautuve piegādājusi zirga gaļu, pavadzīmēs norādot, ka tā ir liellopu gaļa, PVD paņēma produktu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai, lai noteiktu, vai tie satur zirga gaļu. SIA "Forevers" ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

Produkti, kuros konstatēta zirga gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Forevers" būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē.

Uzņēmums varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam pirms produktu laišanas tirdzniecībā būs jāpierāda, ka tie nesatur zirga gaļu, vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirgu gaļu, norāda PVD.

Tikmēr, rūpējoties par pircēju drošību, šodien "Rimi" veikalos visā Latvijā un arī citos lielveikalu tīklos līdz turpmākajai informācijai tiek apturēta gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" produkcija, kuras sastāvā ir norādīts "liellopu gaļa".

Savukārt vairākas kautuves šodien atzina, ka gaļas pārstrādes uzņēmumi dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu no kautuvēm, līdz ar to šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa, un tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse.

"Gaļas cehs grib saņemt govs gaļu un to govs gaļu arī saņem. Patiesība ir tāda, ka lopkautuvēs nonāk veci zirgi, kas vairs nav derīgi darbam, piemēram, ar lauztām kājām. Savā ziņā tā ir zināma žēlsirdība pret dzīvnieku, jo neviens zemnieks arī ar vetārsta palīdzību nespēs tādu zirgu izārstēt. Visā Eiropā to dara, arī Latvijā padomju laikos masveidā nāca iekšā zirga gaļa no Latīņamerikas, un tas īpaši netika afišēts. Apzināmies, ka tā ir zināma patērētāju maldināšana, tomēr dzīve ir dzīve," atzina lopkautuves SIA "Viļumene" vadītāja un sertificēta vetārste Maija Vidomska.

Viņa arī atzina, ka lopkautuve ir saņēmusi administratīvo protokolu no PVD par soda sankcijām pret uzņēmumu un lietas izskatīšana plānota 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!