Foto: Publicitātes foto

AS "Reverta" pērn ir strādājusi saskaņā ar apstiprināto Restrukturizācijas plānu un sasniegusi tai izvirzīto galveno mērķi, atmaksājot Valsts kasei 89,7 miljonus eiro (aptuveni 63 miljoni latu). Bet "Reverta" zaudējumi sasniedza 137,7 miljonus latu (aptuveni 97 miljoni latu), liecina paziņojums birža "Nasdaq OMX".

No šī maksājuma 28,5 miljoni eiro ()aptuveni 20 miljoni latu) ir novirzīti procentu maksājumos par savulaik AS "Parex bankā" veikto valsts ieguldījumu, bet 61,2 miljoni eiro (42,84 lati) - ieguldījuma pamatsummas atmaksai.

Kopumā kopš 2010. gada 1. augusta Valsts kasei ir atmaksāti 100,5 miljoni eiro (aptuveni 70 miljoni latu). Papildus tam 2011. gadā "Reverta" ir atmaksājusi arī valsts galvoto sindicēto kredītu 234 miljonu eiro (163 miljoni latu) apmērā.

"Sasniegtie rezultāti uzskatāmi apliecina "Reverta" izvēlētās darbības stratēģijas pareizību un tās spēju gūt optimālus rezultātus arī ļoti sarežģītās un pat ārkārtējās situācijās. Jāņem vērā, ka aizvien nozīmīgāku lomu mūsu ikdienā ieņem nekustamo īpašumu pārņemšana un to pārdošana, taču makroekonomiskā situācija, iedzīvotāju pirktspēja, atsevišķu likumu nepilnības un īpaši ilgstošās tiesvedības būtiski ietekmē "Reverta" darbības rezultātus. Ķīlas objekti ar gausām tiesvedībām kavē to pārdošanu – tā rezultātā nereti pārņemto objektu vērtība ir samazinājusies pat par 70%," norāda "Reverta" valdes priekšsēdētājs Kristofers Gviljams.

Pārskata periodā "Reverta" zaudējumi veidoja 137,7 miljonus eiro, un to lielāko daļu jeb 77% rada uzkrājumu problemātiskajiem kredītiem vērtības samazinājums.

Zaudējumi jau ir paredzēti Restrukturizācijas plānā visu "Reverta" darbības laiku. Uzņēmuma darbības efektivitāte tiek mērīta pēc atgūto līdzekļu daudzuma - "Reverta" nav iespējams gūt peļņu, bet gan tās uzdevums ir līdzekļu pēc iespējas veiksmīgāka atgūšana.

Pārskata perioda beigās "Reverta" pārņemto nekustamo īpašumu portfelis sasniedza pat vairāk nekā 1000 vienību. Neraugoties uz daudzajiem negatīvajiem faktoriem, pārskata periodā "Reverta" no problemātisko aktīvu portfeļa kopumā ir atguvusi 107 miljonus eiro (aptuveni 74 miljoni latu), bet kopš 2010. gada augusta - vairāk nekā 419 miljonus eiro (aptuveni 294 miljoni latu).

AS "Reverta" ir lielākais problemātisko aktīvu pārvaldītājs Baltijas valstīs. Uzņēmuma darbība ir koncentrēta trijos galvenajos virzienos – kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un nekustamo īpašumu pārvaldīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!