Lai varētu lemt par iesaistīšanos AS "Liepājas metalurgs" glābšanā, ir nepieciešams iepazīties ar tā audita rezultātiem. Taču "Liepājas metalurga" akcionāram Kirovam Lipmanam šādas iespējas neesot

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Lipmans, viņš telefoniski sazinājies ar "Liepājas metalurga" valdes priekšsēdētāju Valēriju Terentjevu un lūdzis viņu iepazīstināt ar auditoru ziņojumu. Terentjevs solījis sazināties ar uzņēmuma finanšu direktoru un šo jautājumu risināt. Tā viņi vairākas dienas kaut ko risina, teica Lipmans.

Savukārt Valsts kase, atbildot uz Lipmana pausto vēlmi iepazīties ar rūpniecības uzņēmumā veiktā audita un padziļinātās finanšu izpētes rezultātiem, aicinājusi Lipmanu vērsties pie paša metalurģijas uzņēmuma, lai saņemtu šo informāciju. Tādēļ Lipmans esot nosūtījis oficiālu lūgumu uzņēmuma vadībai un tagad gaidot atbildi.

Kamēr nav zināma patiesā situācija uzņēmumā, Lipmans nevar iesaistīties tā glābšanā. Viņš atgādināja, ka reiz jau 1996.gadā glāba šo uzņēmumu un par to viņam ir piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. "Es zinu, cik man tas maksāja enerģijas, nervu un veselības," teica Lipmans, uzsverot, ka tikmēr, kamēr nebūs iepazīstināts ar reālo situāciju "Liepājas metalurgā", nevarēs iesaistīties tā glābšanā.

Lipmans piebilda, ka viņam nav nekas pret auditorkompāniju, taču viņam kā uzņēmējam neesot skaidrs, kā trīs nedēļu laikā tik lielā uzņēmumā kā "Liepājas metalurgs" var veikt auditu. Lai tikai pārbaudītu ofšorus, nepieciešami pāris mēneši, skaidroja uzņēmējs.

Jau ziņots, ka starp "Liepājas metalurga" akcionāriem samilzušo domstarpību risināšanā tiek iesaistītas tiesībsargājošās iestādes. Akcionāri Sergejs Zaharjins un Ilja Segals vērsušies Valsts policijā ar iesniegumu pret Lipmanu par kriminālprocesa sākšanu par neslavas celšanu masu informācijas līdzekļos, par kuru atbildība ir paredzēta Krimināllikuma 157.panta otrajā daļā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Liepājas metalurga" pārstāve Simona Laiveniece.

"Neslavas celšana esot notikusi marta vidū, kad medijos Lipmans ir nosaucis Zaharjinu un Segalu par "zagļiem"," skaidroja Laiveniece.

Lipmans šo soli nekomentēja, vien piebilda: "Man par to nāk smiekli, ko citu es varu teikt."

Jau ziņots, ka Lipmans paudis apņēmību piesaistīt stratēģisku investoru "Liepājas metalurga" stāvokļa stabilizācijai un ilgtspējīgai izaugsmei, kā arī personīgi iesaistīties uzņēmuma glābšanā.

Lipmans vairākām amatpersonām nosūtītā vēstulē norādījis, ka viņa rīcībā joprojām nav objektīvas informācijas par uzņēmuma patieso finanšu stāvokli. Iepriekšējie lūgumi iepazīstināt ar starptautiskās auditorkompānijas "Ernst&Young Baltic" veiktā "Liepājas metalurga" audita atzinumu nav sadzirdēti. Neskatoties uz to, valdība prasa ieguldīt lielu naudu uzņēmumā, par kuru, pārkāpjot jebkurus labas pārvaldības principus, Lipmanam kā uzņēmuma akcionāram netiek sniegta informācija nedz no paša uzņēmuma, nedz arī no valdības puses, teikts Lipmana vēstulē.

"Saistībā ar esošo iespēju uzņēmumam piesaistīt stratēģisku investoru, kas būtu gatavs veikt finanšu ieguldījumus, ir nepieciešams izpildīt sekojošus investora nosacījumus - esošie divi lielākie uzņēmuma akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segals - pārdod visas savas "Liepājas metalurga" akcijas šim investoram, kā arī vienlaikus tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma vadība ar pasaules līmeņa profesionāļu komandu, kurai ir ievērojama pieredze metalurģijas uzņēmumu vadībā un biznesā, ko nodrošinātu investors," vēstulē raksta Lipmans.

Ja izpildītos minētie stratēģiskā investora izvirzītie nosacījumi, Lipmans no savas puses apņemas nodrošināt uzņēmumam iespēju iegādāties jau patlaban tā saimnieciskajai darbībai nepieciešamos metāllūžņus jebkurā apjomā, turklāt par iepirkuma cenu, kas būtu zemāka, nekā to tagad maksā uzņēmums.

Amatpersonām nosūtītajā vēstulē Lipmans norāda, ka viņš neuzskata par iespējamu nekavējošu jebkādas naudas pārskaitījumu "Liepājas metalurgam", iekams vismaz nav nomainīta uzņēmuma vadība, turklāt situācijā, kad divi lielākie akcionāri - Zaharjins un Segals - no savas puses, pamatojoties uz medijos izskanējušo informāciju, pat neapsver iespēju ieguldīt uzņēmumā savus privātos finanšu līdzekļus. Par pašreizējo akcionāru nevēlēšanos risināt izveidojušos situāciju liecina arī tas, ka uzņēmumā joprojām nav sasaukta nedz ārkārtas padomes, nedz valdes, nedz akcionāru sēde, tādēļ tūlīt ir nekavējoties jāmaina arī šī situācija brīvprātīgi/piespiedu kārtā, uzskata Lipmans.

Lipmans vēstulē norāda, ka no biznesa viedokļa ir nepieņemama situācija, kad uzņēmuma par saimnieciskās darbības lēmumiem atbildīgās personas - valdes locekļi - nespēj izskaidrot savu rīcību ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem, tai pašā laikā vienīgo glābiņu redzot tikai štatu samazināšanā un ik pārdienas - uzņēmuma darbības apturēšanā. Šāda vadība nav kompetenta savā rīcībā un nevairo darījumu partneru uzticību uzņēmumam kopumā, uzskata Lipmans.

Jau ziņots, ka finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāru vidū valda nesaskaņas. Patlaban Lipmans iesaistīts civilstrīdā ar Sergeju Zaharjinu par īpašuma tiesībām uz 11,5% "Liepājas metalurga" akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!