Foto: F64

Grūtībās nonākušā metalurģijas milža AS "Liepājas metalurgs" (LM) akcionārs Kirovs Lipmans piekrīt valdības piedāvātajam uzņēmuma glābšanas plānam un piedāvā savus precizējumus vienošanās projektā, teikts uzņēmēja paziņojumā medijiem.

Lai iesaistītos "Liepājas Metalurga" glābšanā, vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos, vēstulē premjeram Valdim Dombrovskim (V), finanšu ministram Andrim Vilkam (V) un "Prudentia Advisers" partnerim Reinim Martinsonam norāda Lipmans, apliecinot savu gatavību sadarbībai, lai panāktu uzņēmuma darbības atjaunošanu.

Tomēr, lai iesaistītos uzņēmuma glābšanā, "Liepājas Metalurga" akcionārs vēstulē informējis, ka vispirms ir nepieciešams grozīt potenciālā darījuma struktūru dažos principiālos punktos.

"Pirmkārt, ņemot vērā šo visu gadu garumā Sergeja Zaharjina un Iļjas Segala veikto darījumu rezultātus, kuru dēļ ir izveidota lielāko kreditoru darba grupa, Lipmans vēstulē atbildīgajām personām dara zināmu, ka no viņa un viņa darījumu partnera puses faktiska rīcība sekos tikai pēc tam, kad Zaharjins un Segals būs veikuši neatgriezenisku un neatsaucamu visu to rīcībā esošo "Liepājas Metalurga" akciju pārvedumu uz lielāko kreditoru saskaņotu ar Lipmanu darījumu kontu vai atsavinājumu kādai ar Lipmanu saskaņotai personai (piemēram, "Prudentia Advisers") bez jebkādiem papildu nosacījumiem, darījuma atsaukuma/atkāpšanās tiesībām, pirmpirkuma tiesībām, apgrūtinājumiem u. tml," teikts Lipmana paziņojumā.

Otrkārt, ar lielāko "Liepājas Metalurgs" kreditoru darba grupas dalībnieku atbalstu nekavējoši tiek nomainīta visa šī brīža uzņēmuma valde, ieceļot pagaidu valdi, kas saskaņota ar lielākiem kreditoriem un Lipmanu.

"Tikai pēc manis iepriekš norādīto priekšnosacījumu pilnīgas izpildes, uzskatu par iespējamu uzsākt konkrētu rīcību "Liepājas Metalurgs" finanšu situācijas stabilizācijai," vēstulē uzsvēra Lipmans.

"Izpildoties visiem iepriekš minētajiem priekšnosacījumiem, manis un mana darījumu partnera pilnībā kontrolēts uzņēmums veic iepriekš ar lielākajiem "Liepājas Metalurga" kreditoriem saskaņota finanšu ieguldījuma ieskaitīšanu šim nolūkam atvērtā darījuma kontā, kā arī nodrošina "Liepājas Metalurgu" ar metāllūžņiem tādā daudzumā, kāds tas ir nepieciešams uzņēmuma darbības nodrošināšanai ikdienas režīmā," vēstulē valdības vadītājam norāda Lipmans.

Papildus iepriekš minētajiem nosacījumiem, Lipmans vēstulē atbildīgajām personām norāda uz būtiskām niansēm "Prudentia Advisers" vēstulē – piedāvājumā, kurām ir jāpievērš uzmanība, prot, Lipmans uzskata par nekorektu prasību lielākajiem "Liepājas Metalurga" akcionāriem ieguldīt uzņēmumā naudu 10 miljonu latu apmērā (katram). Šāda prasība ir izvirzīta, neievērojot akcionāru akciju īpatsvaru, un faktiski dod iespēju Zaharjinam iemaksāt nesamērīgi mazāku naudas apjomu par viņa rīcībā esošu akciju skaitu.

Sergejam Zaharjinam pieder 49% LM akciju, Lipmanam – 23% akciju, bet
Iļjam Segalam - 21% akciju. Zaharjins un Segals jau iepriekš bija piekrituši atdot uzņēmuma akcijas valstij.

"Liepājas metalurgs" konsolidētais neto apgrozījums 2013.gada 1.ceturksnī bija 78,3 miljoni latu, kas ir par 11,5 miljoniem latu vairāk kā 2012.gada 1.ceturksnī. Trīs mēnešos uzņēmums arī strādājis ar 10,1 miljona latu zaudējumiem, pretēji 2012.gada 1.ceturkšņa 521 688 latu peļņai.

Neto pieaugumu un zaudējumu apmēru pārskata periodā noteica sekojoši faktori - vispārēja krīzi metalurģijas nozarē gan Eiropā, gan visā pasaulē, "Liepājas metalurgs" apgrozāmo līdzekļu trūkums, "Liepājas metalurgs" pārskata periodā realizēja par 32734 tonnām velmējumu vairāk kā šajā periodā tika saražots, liecina LM paziņojums biržai.

Jau ziņots, ka līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem ir vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi. Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no "Liepājas metalurga" parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt AS "Liepājas metalurgs" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.

Līdz ar tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanas brīdi tiek aizliegts nodrošinātajam kreditoram prasīt ieķīlātās parādnieka mantas pārdošanu, izņemot, ja tas rada būtisku kaitējumu šā kreditora interesēm, tāpat ir aizliegts kreditoram iesniegt juridiskās personas maksātnespējas procesa pieteikumu vai veikt parādnieka likvidāciju.

Savukārt tiesiskās aizsardzības plāns ir līdzvērtīgs biznesa plānam, kas atspoguļo parādnieka faktisko finansiālo situāciju, plānotās metodes un naudas plūsmas prognozes finansiālo grūtību atrisināšanai.

TAP plānu izstrādā pats parādnieks vai arī tā nolīgts speciālists, t.i., likums neuzliek par pienākumu TAP plānu izstrādāt administratoram, kreditoram vai kādai citai personai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!