Foto: LETA
"Ņemot vērā pozitīvo konverģences ziņojumu, ir viss pamats domāt, ka arī gala lēmums būs pozitīvs un Latvija no nākamā gada janvāra varēs ieviest eiro", trešdien žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Jau vēstīts, ka trešdien Eiropas Komisija ( EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai.

„Šis ir ļoti nozīmīgs posms, lai Latvija varētu turpināt savu ceļu uz pievienošanos eirozonai. No savas puses gribu pateikt paldies gan EK, gan ECB. Par šo ziņojumu sagatavošanu un par pozitīvo Latvijas ekonomikas novērtējumu. Tātad tālākā procedūra aizņems nedaudz vairāk laika par mēnesi un, ņemot vērā pozitīvo konverģences ziņojumu, ir viss pamats domāt, ka arī gala lēmums būs pozitīvs un Latvija no nākamā gada 1.janvāra varēs ieviest eiro”, preses konferencē sacīja Dombrovskis.

Premjers arī sacīja, ka pēdējā mēneša laikā ir intensīvi strādāts ar citām bloka dalībvalstīm, lai atbalsts šim eiro ieviešanas solim būtu arī no eirozonas valstīm.

„Notika pārrunas arī ar atsevišķām valstīm, kurām bija jautājumi par noteiktiem aspektiem attiecībā uz Latvija pievienošanos eirozonai. Ar eirozonas valstīm turpinām strādāt.”

Dombrovskis atgādināja, ka pirms mēneša devies uz Franciju, kur šīs valsts līderi esot pauduši atbalstu Latvijas ceļam uz eiro.
Trešdien ECB un EK publiskotie ziņojumi ir dokumenti, kas dod pamatu tālākām sarunām Eiropas Savienības (ES) institūcijās par Latvijas pievienošanos eiro.

Izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam

ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Lai pievienotos eirozonai, EK un ECB vērtēja piecu Māstrihtas kritēriju izpildi: inflācijas procentu, ilgtermiņa procentu likmes, valdības budžeta deficītu, valdības kopējo parādu un valūtas kursa stabilitāti. Visus šos kritērijus Latvija izpilda.

Latvija plāno pievienoties eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!