Foto: LETA
Finanšu ministrijas un Valsts kases izpildītā "Unicredit" prasība, valstij kļūstot par kreditoru, ir loģisks solis šīs krīzes risināšanā, jo "Liepājas metalurga" apstāšanās valstij izmaksātu vēl dārgāk, aģentūrai LETA valdības lēmumu segt "Liepājas metalurga" kredīta pamatsummu komentēja Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks (Liepājas partija).

""Liepājas metalurgs" patlaban ir ne tikai Liepājas lielākais darba devējs, bet arī viens no lielākajiem Latvijas ražotājiem, tāpēc ir ļoti svarīgi, lai visas iesaistītās puses pieņemtu konstruktīvākos lēmumus," pauda Sesks.

Liepājas mērs skaidroja, ka Liepājā sabiedrība "visu laiku ar bažām gaida, kas būs, vai būs darba vietas".

Jau ziņots, ka Valsts kase šodien no valsts budžeta līdzekļiem samaksājusi Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus, kas ir valsts galvotā kredīta rūpniecības uzņēmumam AS "Liepājas metalurgs" pamatsummas atlikums.

Vēstule ar atmaksas pieprasījumu no "UniCredit S.p.A." Valsts kasē tika saņemta 25.jūlijā, un samaksa tika veikta nekavējoties. Iepriekš šādu vēstuli ar lūgumu atmaksāt izsniegto kredītu saņēma "Liepājas metalurgs", kas atbildēja kreditoriem, ka nav spējīgs šo maksājumu veikt, informēja Valsts kasē.

Dienā, kad aizņēmējs, par kura aizņēmumu sniegts valsts galvojums aizdevējam, nespēj izpildīt savas saistības pret aizdevēju attiecīgajā līgumā noteiktajā kārtībā, valstij Finanšu ministrijas personā iestājas saistības pret aizdevēju un prasības pret aizņēmēju nenokārtota maksājuma apmērā.

Viņaprāt, "Liepājas metalurga" nedarbošanās ne tikai Liepājai, bet arī valstij izmaksātu dārgāk nekā darba atsākšana rūpnīcā, valstij kļūstot par kreditoru. Pretējā gadījumā ne tikai augtu nabadzības līmenis, bet būtu jauns aizbraucēju vilnis, kuri meklētu darbu ārzemēs, ko Liepāja izjustu īpaši, skaidroja Sesks.

  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!