Pirmdien, 16.septembrī, Viļņā, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Polijas transporta ministri parakstīja kopīgu Deklarāciju par Rail Baltica II kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipiem, portālu "Delfi" informēja Satiksmes ministrijā.

"Deklarācijas parakstīšana ir būtisks posms Rail Baltica II projektā, process ir progresā un esam nonākuši vēl par soli tuvāk kopuzņēmuma izveidei. Kopuzņēmums realizēs Baltijas valstīm, kā arī Somijai un Polijai, nozīmīgo 1435mm dzelzceļa savienojuma projektu ar Rietumeiropu. Latvija, parakstot šo deklarāciju, ir apliecinājusi savu ieinteresētību projekta realizācijā, jo tas būs nozīmīgs ne tikai Baltijas jūras reģionā, bet tā būs daļa no TEN-T pamattīkla," skaidro satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Deklarācija paredz vairākus svarīgus punktus, uz kuru pamata plānots dibināt "Rail Baltica II" kopuzņēmumu.

Puses vienojušās veicināt sadarbību starp kopuzņēmumu pēc tā dibināšanas ar infrastruktūras pārvaldītājiem, operatoriem un citām iesaistītajām pusēm. Deklarācijā arī iekļauts punkts, kas paredz veicināt "Rail Baltica II" atpazīstamību starp lietotājiem, potenciālajiem pasažieru pārvadātājiem, kā arī kravu operatoriem.

Tāpat kopuzņēmuma dibināšanas pamatprincipi paredz iespēju Somijai un Polijai kļūt par pilntiesīgām partnerēm un daļu turētājām kopuzņēmumā.

Noteikts, ka kopuzņēmuma atrašanās vieta būs Rīgā.

Triju Baltijas valstu, Somijas un Polijas izveidotajai Darba grupai līdz 2014.gada 1.janvārim jāsagatavo visi nepieciešamie dokumenti kopuzņēmuma izveidei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!