Foto: F64

Nodarbinātības valsts aģentūras sadarbībā ar citām institūcijām gatavojas sniegt atbalstu finanšu grūtībās nonākušā metalurģijas flagmaņa "Liepājas metalurgs" darbiniekiem, kuri zaudēs darbu un jau meklē viņiem piemērotas vakances, tai skaitā tuvākajos reģionos, piemēram, Ventspilī un Brocēnos.

Lai operatīvi un pēc iespējas efektīvi sniegtu atbalstu "Liepājas metalurga" bijušajiem darbiniekiem, NVA sadarbojas ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA), Latvijas investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Liepājas domes atbildīgajām institūcijām un uzņēmuma "Liepājas Metalurgs" pārstāvjiem.

NVA ir vienojusies ar "Liepājas Metalurga" personāla daļu, ka uzņēmuma teritorijā izvietos visiem pieejamu informāciju par vakancēm Liepājā, tāpat interesenti varēs iepazīties ar metālapstrādes jomai pietuvināto vakanču sarakstu visā Latvijā.

"Karsto" sarakstu ik dienu aktualizēs ar jaunām vakancēm. Pašreiz NVA Liepājas filiālē ir ziņas par 238 brīvām darbavietām. Tāpat ikviens "Liepājas metalurga" darbinieks varēs pie sava NVA aģenta iepazīties ar uzņēmumu sarakstu, kuri meklē darbiniekus. Brīvo darbavietu meklējumos cilvēki aicināti izmantot arī NVA bezmaksas CV/Vakanču portālu.

"Esam vienojušies, ka NVA strādās tandēmā ar "Liepājas Metalurga" Personāla nodaļu un konsultēs rūpnīcas darbiniekus jau "Liepājas Metalurga" telpās. Sadarbībā ar VSAA un uzņēmuma Personāla daļu ir sagatavotas un tiks izplatītas īpašas "Maršruta lapas". Tās no darba atbrīvotos cilvēkus uzskatāmi informēs par to, kur un cikos jādodas pēc palīdzības un kādi dokumenti jāņem līdzi, kādus pakalpojumus piedāvā NVA un kā pieteikties bezdarbnieka pabalsta saņemšanai. Ikvienam cilvēkam individuāli izskaidros, kas jādara un kur jāvēršas bezdarba gadījumā. Arī VSAA ir gatava uzņemt cilvēkus noteiktā laikā un vietā. Turklāt NVA un VSAA Liepājā atrodas vienā ēkā un cilvēkiem nebūs jādodas tālu no vienas iestādes uz otru. Visa šī informācija būs individuāli izsniegtajā "Maršuta lapā," norāda NVA direktora vietnieks pamatdarbības jautājumos Raitis Imša.

Lai ieinteresētu darba devējus pieņemt darbā bijušos "Liepājas metalurga" darbiniekus, NVA speciālisti regulāri sazinās arī ar tiem uzņēmējiem, kuri darbiniekus meklē, nepubliskojot savas vakances. Ir izrādīta interese par elektriķiem, metinātājiem, atslēdzniekiem un citiem kvalificētajiem speciālistiem. NVA Liepājas filiāle ir uzrunājusi dažādu nozaru darba devējus, un daudzi no viņiem pauda ieinteresētību pieņemt izskatīšanai "Liepājas metalurga" bijušo darbinieku CV.


NVA piedāvā pārkvalificēties vai apgūt jaunam darbam nepieciešamās zināšanas un prasmes, iesaistoties NVA profesionālajā vai neformālajā apmācībā. Neformālās izglītības ietvaros bijušie "Liepājas metalurga" darbinieki, kuriem tas būs nepieciešams, varēs apgūt gan valsts valodu, gan datorprasmes, gan svešvalodas un citas mācību programmas. NVA piedāvātās Profesionālās tālākizglītības un profesionālās pilnveides izglītības programmas ļaus apgūt darba devēju pieprasīto profesiju vai paaugstināt jau esošo kvalifikāciju.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesā iesniegts pieteikums atzīt par maksātnespējīgu finanšu grūtībās nonākušo metalurģijas milzi "Liepājas metalurgs". Tas darīts, jo uzņēmums nav pildījis iepriekš tiesas apstiprinātās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu.

Liepājas tiesa 10.septembrī noteica LM tiesisko aizsardzību. Atbilstoši tiesas apstiprinātajam tiesiskās aizsardzības pasākumu plānam uzņēmuma akcionāriem bija jāpiesaista investori, no kuriem līdz 30.septembrim bija paredzēts saņemt aizdevumu desmit miljonu latu apmērā LM darbības nodrošināšanai.

30.septembrī TAP plānā paredzētais aizdevums 10 miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts un no 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.

LM akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekš paziņoja, ka panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu. Tomēr darījums līdz šim tā arī nav noticis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcasparādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!