Foto: F64

Liepājas tiesā iesniegts pieteikums atzīt par maksātnespējīgu finanšu grūtībās nonākušo metalurģijas milzi AS "Liepājas metalurgs" (LM), portālam "Delfi" sacīja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa administrators Haralds Velmers.

Tas darīts, jo uzņēmums nav pildījis iepriekš tiesas apstiprinātās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu.

Tiesai maksātnespējas pieteikums jāizskata 14 dienu laikā. Šis pieteikums tiks skatīts iepriekš jau ierosinātās LM tiesiskās aizsardzības procesa lietas ietvaros.

Uzņēmuma akcionārs Kirovs Lipmans uzskata, ka "Metalurga" akcionāra Sergeja Zaharjina komanda pēdējā akcionāru ārkārtas pilnsapulcē izdarīja visu, lai tomēr netiktu glābts finanšu grūtībās nonākušais uzņēmums, teikts viņa paziņojumā medijiem.

"Pilnsapulcē, kur bija plānots pārvēlēt uzņēmuma padomi, Sergeja Zaharjina komanda apzināti rīkojās tā, lai par uzņēmuma padomes priekšsēdētāju netiktu ievēlēts Lipmans, kurš bija gatavs aktīvi iesaistīties risinājumu meklēšanā un realizēšanā, lai visos iespējamos veidos panāktu "Liepājas Metalurga" glābšanu un darbības atjaunošanu. Tomēr līdzšinējā padomes priekšsēdētāja Gunta Vilnīša ievēlēšana padomes priekšsēdētāja amatā, kurā divu iepriekšējo mēnešu laikā viņš neizdarīja neko, lai tiktu panākta solītā uzņēmuma darbības atjaunošana, vēlreiz apliecināja, ka Zaharjina komandai nav ne mazākās intereses atjaunot "Liepājas Metalurga" darbību un izvairīties no uzņēmuma bankrota," dusmīgs ir Lipmans.

Jau vēstīts, ka Liepājas tiesa 10.septembrī noteica LM tiesisko aizsardzību. Atbilstoši tiesas apstiprinātajam tiesiskās aizsardzības pasākumu plānam uzņēmuma akcionāriem bija jāpiesaista investori, no kuriem līdz 30.septembrim bija paredzēts saņemt aizdevumu desmit miljonu latu apmērā LM darbības nodrošināšanai.

30.septembrī TAP plānā paredzētais aizdevums 10 miljonu latu apmērā no potenciālajiem investoriem netika saņemts un no 1.oktobra saskaņā ar likumu sākās 30 dienu periods, kurā ir iespēja pārkāpumus novērst, attiecīgi saņemt aizdevumu un piesaistīt investoru.

LM akcionāri Sergejs Zaharjins un Iļja Segals iepriekš paziņoja, ka panākuši vienošanos par 70% uzņēmuma akciju nodošanu Krievijas uzņēmumam "Daļpolimetall", lai investors varētu ieguldīt nepieciešamos līdzekļus rūpnīcā un pēc iespējas ātrāk atjaunotu tehnoloģisko procesu. Tomēr darījums līdz šim tā arī nav noticis.

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās un pārtraucis ražošanu. Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja LM vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!