Foto: LETA

Saeima ceturtdien vienbalsīgi apstiprināja Valsts kontroles sagatavoto pārskatu par 2012. gada valsts budžeta un pašvaldību budžetu izpildi, kurā ir izteikta kritika par Valsts kases veikumu "Liepājas Metalurgam" izsniegtā valsts galvojuma izsniegšanā un kontrolē.

"Galvotāja pozīcijas bija ļoti vājas," iepazīstinot Saeimas deputātus ar Valsts kontroles atziņām, uzsvēra Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa, piebilstot, ka Valsts kasei nav bijis iespēju pienācīgi uzraudzīt "Liepājas Metalurga" darbību.

"Delfi" jau ziņoja, ka Valsts kontrole revīzijas ziņojumā ir paudusi, ka Valsts kases kredītriska novērtējuma kopsavilkuma un papildu saistību nodrošinājuma neesamība radījuši priekšnoteikumus vairāk nekā 51,7 miljonu latu valsts budžeta līdzekļu nesaimnieciskai izmantošanai, šā gada vasarā atmaksājot "UniCredit" bankai "Liepājas metalurga" parādu

Valsts kases pārvaldnieks Kaspars Āboliņš Valsts kontroles ziņojumā ietverto interpretāciju par nepilnībām valsts galvojumu izsniegšanas un uzraudzības kontrolē uzskata par tendenciozu.

Viņš portālam "Delfi" jau iepriekš skaidroja, ka Valsts kase, vērtējot valsts galvojuma izsniegšanu "Liepājas metalurgam", vērtējusi gan tirgus riskus – prognozējamās metāllūžņu un gatavās produkcijas cenu izmaiņas, to iespējamo ietekmi uz uzņēmuma rentabilitāti, kā arī riskus, kas saistīti ar pašas kompānijas darbību, piemēram, likviditātes rādītājiem un apgrozāmo līdzekļu pietiekamību.

Finanšu ministrija VK revīzijas atzinumu ir pārsūdzējusi VK padomē un uzsver, ka valsts galvotā kredīta atmaksa itāļu bankai atbilst valsts galvojuma būtībai un no galvojuma līgumiem izrietošo saistību neizpilde būtu uzskatāma par valsts maksātnespēju, kā rezultātā valsts kredītreitings tiktu pielīdzināts selektīvās maksātnespējas līmenim un atstātu graujošu ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!