Foto: Shutterstock

Konkurences padome (KP) šogad 39 uzņēmumiem piemērojusi naudas sodus 3 723 570 latu apmērā, informēja padomē.

2013.gadā KP pieņēma kopumā 36 lēmumus, bet ar 12 lēmumiem tika konstatēti Konkurences likuma pārkāpumi, par kuriem kopumā 39 uzņēmumiem piemēroti naudas sodi.

Septiņi no konstatētajiem bijuši smagākie Konkurences likuma pārkāpumi - aizliegtas vienošanās. Starp tiem trīs gadījumos uzņēmumi sodīti par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet divos - par savlaicīgu apvienošanās nepaziņošanu.

Šogad pieaudzis izskatīto apvienošanos skaits - pērn tika pieņemti 11 lēmumi, bet šogad 15. Ar trim no šiem lēmumiem apvienošanās darījumiem piemēroti saistošie noteikumi, lai nepieļautu apvienošanās negatīvu ietekmi uz konkurenci tirgū.

Ar diviem lēmumiem KP 2013.gadā atļāvusi paziņotas vienošanās starp konkurentiem. Savukārt ar pieciem lēmumiem KP lēmusi izbeigt lietas izpēti, jo izmeklēšanas ietvaros netika gūts apstiprinājums sakotnējām aizdomām par pārkāpumu. Vienā gadījumā lietas izpēte izbeigta, jo uzņēmums rakstveidā apņēmies novērst iespējamo pārkāpumu. Tāpat vienā gadījumā pēc sākotnējas iesnieguma izpētes pieņemts lēmums neierosināt lietu.

KP priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, raksturojot 2013.gadā paveikto, atzina, ka iestādes ierobežotie izmeklēšanas resursi šogad tika koncentrēti uz patērētājiem un tautsaimniecībai būtiskāko pārkāpumu atklāšanu un novēršanu. "Savukārt nelielos pārkāpumus vai uzņēmumu konfliktus esam spējuši operatīvi atrisināt ar brīdinājumu vai pārrunu palīdzību, nesākot sarežģīto un laikietilpīgo lietas izmeklēšanas procesu. Šāda prioritāšu noteikšana ir ļāvusi iestādei veiksmīgi koncentrēties uz smagāko konkurences kropļojumu novēršanu, tāpēc nākamgad ceram ar grozījumiem Konkurences likumā nostiprināt mūsu tiesības prioritizēt izskatāmās lietas," norādīja Ābrama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!