Foto: LETA

Konkurences padome (KP) pieņēmusi lēmumu par aizliegtu vienošanos ar kopumā 9113 latiem sodīt Rīgas ražošanas firmu SIA "Tornis" un piegādātāju apvienību - SIA "AD Kodols", SIA "Armo plus" un SIA "Apsardzes dienests ADJ", liecina KP mājas lapā publicētā informācija.

Šie apsardzes uzņēmumi saskaņojuši dalību publiskā iepirkumā, tādējādi likvidējot savstarpējo konkurenci un maldinot iepirkuma rīkotāju.

Pārbaudot VAS „Valsts nekustamie īpašumi" iesniegumu par sakritībām divu apsardzes pakalpojumu iepirkuma pretendentu piedāvājumos, KP konstatēja, ka abu uzņēmumu iesniegtie piedāvājumi bija saturiski un vizuāli līdzīgi, iesniegti vienlaicīgi, un tajos piedāvātā līgumcena atšķīrās vien par sešiem latiem, citādi sakrītot līdz pat santīmiem - 45 232,92 latiem SIA "Tornis" un 45 238,92 latiem piegādātāju apvienībai.

Lietas izpētes gaitā KP noskaidroja, ka abus piedāvājumus ir gatavojusi viena persona, kas ir "Tornis" apsardzes dienesta vadītājs un vienlaikus arī valdes loceklis vienā no piegādātāju apvienības uzņēmumiem - SIA „AD Kodols".

Šādā situācijā, kad ar konkurējošu uzņēmumu komercinformāciju strādā viens cilvēks, viena uzņēmuma plāni kļūst neizbēgami zināmi arī pārējiem un attiecīgi pasūtītājs saņem nevis patiesi konkurējošus, bet gan tikai konkurenci imitējošus piedāvājumus.

Ja uzņēmumi vēlas veikt kopīgu darbību, tie var, piemēram, kopīgi, ar vienu piedāvājumu, piedalīties iepirkumā, attiecīgi informējot par to pasūtītāju. Tomēr nav pieļaujama iepircēja maldināšana, saskaņojot darbību un konkurenci tikai imitējot - tādējādi uzņēmumi rada nepatiesu priekšstatu par tirgus situāciju, kā arī rada iespēju manipulēt ar iepirkuma rezultātiem.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati, "Tornis" reģistrēta 2003.gada 19.jūnijā. 2012.gadā uzņēmums apgrozījis 304 545 latus, bet gadu noslēdzis ar 19153 latu zaudējumiem. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Vladimirs Aleksejevs.

"AD Kodols" reģistrēta 2011.gada 12.aprīlī. Kompānijas apgrozījums pērn bijis 11 724 lati, bet zaudējumi - 1101 lats. Kompānija pieder Armandam Amoliņam, kurš ir arī tās valdes priekšsēdētājs.

"Armo plus" dibināta 2007.gadā. Tās vienīgais īpašnieks ir Igors Kleščenkovs. Kompānija pērn apgrozījusi 11 755 latus, savukārt tās peļņa pēc nodokļiem bijusi 128 lati.

"Apsardzes dienests ADJ" dibināta 2012.gadā un pērn tā apgrozījusi 988 latus. Gads noslēgts ar 1693 latu zaudējumiem. Vienīgais kompānijas īpašnieks ir Sergejs Tondeļs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!