Foto: stock.xchng

Konkurences padome (KP) nolēmusi piemērot 64 000 eiro sodu vienam no lielākajiem grāmatvedības programmu izstrādātājiem Latvijā - SIA "FMS Software", jo kompānija un tās meitasuzņēmums "FMS" piecus gadus nav ļāvis saviem klientiem izvēlēties citu programmu izplatītāju.

Uzņēmums vairāk nekā piecus gadus ierobežojis konkurenci starp izplatītājiem, kas visā Latvijā tirgo grāmatvedības programmas "Horizon" un "Horizon Start", kuru nosaukums iepriekš bija "Apvārsnis" un "Uvis". Tādējādi klientiem tas liedzis gūt labumu no izplatītāju sāncensības, secina KP.

Pārbaudot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sniegto informāciju, KP konstatēja, ka "FMS Software" līgumos ar izplatītājiem iekļāvusi nosacījumu, kas ierobežo to iespējas savstarpēji konkurēt par klientiem. Ja izplatītājs bija uzsācis sarunas ar potenciālo klientu, tas šo klientu uz noteiktu laiku "rezervēja". "FMS Software" tā ierobežoja citu izplatītāju iespējas uzrunāt konkrēto klientu.

Šis līguma nosacījums izplatītājiem nav ļāvis cīnīties par klientiem, piedāvājot tiem zemākas cenas vai labākus nosacījumus gan attiecībā uz programmu iegādi, gan pēcpārdošanas pakalpojumiem, piemēram, tiešo lietotāju – grāmatvežu – konsultēšanu.

Šāda rīcība saskaņā ar Konkurences likumu uzskatāma par aizliegtu vienošanas, sadalot tirgu un ierobežojot pircēju izvēles iespējas, informē KP.

"FMS Software" izstrādāto programmu izplatīšana notiek caur dīleru tīklu, kas pārklāj visas Latvijas teritoriju. Ar šīs programmatūras tirgošanu gan dīleriem, gan gala klientiem nodarbojas "FMS". Tā kā abu kompāniju darbība ir cieši saistīta un Konkurences likuma izpratnē tie uzskatāmi par vienu tirgus dalībnieku, naudas sods "FMS Software" uzliks solidāri ar izplatītāju.

Uzņēmums "FMS Software" pieder vairākiem uzņēmējiem: Normunda Berga un Jāņa Berga īpašumā ir 27,5% tā daļas katram, Uldim Putniņam pieder 14%, Jānim Rancānam - 11%, Loitam Olafam - 9%, Viesturam Birkantam - 6%, bet Aldim Silovam - 5 % kompānijas kapitāldaļas, liecina "Lursoft" datu bāzes dati.

Savukārt FMS uzver, ka vērsīsies tiesā, lai apstrīdētu Konkurences padomes (KP) noteiktā soda piemērošanu uzņēmumam. FMS norāda, ka KP pieņemtais lēmums ir ne tikai nepamatots un liecina par IT tirgus neizpratni, bet apdraud arī citus Latvijas IT tirgus dalībniekus.

Uzņēmums vērsīsies tiesā pēc saņemtā KP lēmuma, kas norāda uz pārkāpumiem FMS grupā ietilpstošā SIA "FMS Software" izstrādātās resursu vadības sistēmas Horizon un Horizon Start izplatīšanā. FMS uzskata, ka KP argumenti liecina – lēmuma pieņēmēji nav iedziļinājušies Latvijas IT tirgus struktūrā, ir nepareizi definējuši attiecības tās dalībnieku starpā un piemērojuši sodu, neņemot vērā uzņēmuma vairākkārtējus skaidrojumus.

"Mēs Konkurences padomes lēmumam nepiekrītam un uzskatām to par nepamatotu. IT tirgū pats būtiskākais ir programmas gala lietotājs. Tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu kvalitāti, izplatītāji nereti vēršas pie programmu izstrādātājiem ar jautājumiem, kas skar tehniska rakstura konsultācijas vai atlaižu piešķiršanu. Tā ir nozares specifika, kuras mērķis ir sniegt labumu klientam, nevis deformēt konkurenci, kā to kļūdaini secina KP. IT tirgus ne visiem ir zināms, tādēļ esam vairākkārt vērsušies KP ar skaidrojumiem un aicinājuši analizēt un pārbaudīt ekonomisko kontekstu. Diemžēl mūsu argumenti tā arī nav ņemti vērā," skaidro FMS valdes priekšsēdētājs Jānis Bergs.

Viņš piebilst, ka FMS nav saņēmis arī KP argumentus, kādēļ uzņēmuma sniegtie skaidrojumi ir noraidīti. "FMS dīleru līgumā iekļautā nosacījuma būtība bija nevis ierobežot konkurenci, bet gan informēt programmas ražotāju par tās gala lietotāju, lai palīdzētu dīlerim piedāvāt kvalitatīvāko risinājumu konkrētam klientam. Līdz ar to nav nekāda pamata uzskatīt, ka ar šo līguma punktu ir pārkāpts Konkurences likuma gars. Arī saskaņā ar normatīvajiem aktiem šādi nosacījumi ir legāli," turpina Bergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!