Foto: DELFI

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas noteic, ka Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) valdē Latviju pārstāvēs finanšu ministrs. Par viņa iecelšanu valdē lēmumu pieņems valdība.

Atbilstoši likumprojektam, valdība pēc finanšu ministra priekšlikuma lems arī par Latvijas pārstāvja vietnieka iecelšanu ESM valdē, savukārt Latvijas pārstāvi un viņa vietnieku ESM Direktoru padomē iecels pats finanšu ministrs.

Latvijas pārstāvjiem ESM institūcijās būs jāsaņem Saeimas piekrišana saviem balsojumiem gadījumos, kad paredzēts balsot par izmaiņām ESM parakstītajā kapitālā vai maksimālajā aizdošanas kapacitātē, kā arī reizēs, kad plānoti balsojumi par izmaiņām eirozonas valstīm paredzētajos finanšu palīdzības instrumentos.

Jāatgādina, ka eirozonas dalībvalstīm, par kādu kopš šā gada 1.janvāra ir kļuvusi arī Latvija, ir jāveic iemaksas ESM, kas izveidots, lai sniegtu finansiālu palīdzību grūtībās nonākušajām dalībvalstīm. Saskaņā ar Latvijas Bankas sniegto informāciju, pirmajos piecos gados pēc iestāšanās eirozonā Latvijai ik gadu būs ESM jāiemaksā aptuveni 40,4 miljoni eiro, bet kopējā iemaksu summa prognozēta 315 miljonu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!