Foto: LETA

Zaudējumi, ko Latvijas cūkkopības nozarei hipotētiski var nest Krievijas noteiktais aizliegums importēt dzīvas cūkas un cūkgaļu, pārsniedz 13,6 miljonus eiro, aplēsusi Zemkopības ministrija.

Šādi zaudējumi Latvijas cūkkopjiem veidotos tādēļ, ka, "aizveroties" Krievijas tirgum, iepirkuma cena, par kuru iespējams realizēt cūkgaļu Latvijā, kristos no pašreizējiem aptuveni 1,82 eiro līdz aptuveni 1,51 eiro par kilogramu. Tādējādi arī nozares produkcijas kopējā vērtība saruktu no pašreizējiem 80,633 miljoniem eiro līdz 66,992 miljoniem eiro.

Cūkgaļa patlaban veido gandrīz pusi jeb 46% no Latvijā kopumā saražotā gaļas apjoma un 55% no Latvijā patērētā gaļas apjoma. 48% no Latvijā patērētās cūkgaļas ir vietējās izcelsmes gaļa, otrdienas vadības sēdē skatāmajam informatīvajam ziņojumam pievienotajos dokumentos norāda Zemkopības ministrija. 

"Delfi" jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā valdība vēl nepieņēma lēmumu par to, vai piešķirt vairāk nekā 1,3 miljonus latu Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem. Liela daļa no minētajiem līdzekļiem, saskaņā ar Zemkopības ministrijas norādīto, ir nepieciešama papildu amata vietu izveidei Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldē. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!