Foto: Mango

Pagājis gads kopš kļuva zināms, ka Latvijas ekonomikas flagmanim AS "Liepājas metalurgam" draud bankrots. Vainīgo joprojām nav un nu izskan bažas, ka abi lielākie uzņēmuma akcionāri - Sergejs Zaharjins un Iļja Segalsn -  varētu pamest Latviju, svētdien ziņo raidījums "Nekā personīga".

"Nekā personīga" rīcībā nonākušā "Metalurga" mantas pārdošanas plāns rādot, ka iecerēts atgūt 116,8 miljoni eiro. Tā kā kopējie uzņēmuma parādi valstij un citiem kreditoriem patlaban ir 196,3 miljoni eiro, tas nozīmē, ka zaudējumos būtu jānoraksta 79,5 miljoni eiro, secinājis raidījums.

Šobrīd uzņēmums ir ciet un vairāk nekā tūkstotis strādnieku bez darba. Ar vainīgo sodīšanu gan nav veicies, jo abi lielākie akcionāri – Zaharjins un Segals, ir uz brīvām kājām un pat tikuši vaļā no aizdomās turamo statusa un drošības līdzekļiem, norāda raidījums. Tiek pieļauts, ka notikumi drīzāk virzās uz scenāriju, kura atrisinājumā vainīgo vienkārši nebūs.

Viens no "Liepājas metalurga" mazākumā palikušajiem akcionāriem Kirovs Lipmans raidījumam izteica bažas, ka aizdomās turētie – Zaharjins un Segals vienkārši izmantos iespēju, lai pamestu Latviju un tādējādi izbēgtu no soda.

"Protams, ka viņi var aizlaisties jebkurā momentā! Kur ir garantija? Kur ir garantija?" saka Lipmans.

Jautāts, vai viņam ir kāds arguments, kas liek domāt, ka viņi varētu aizbraukt no Latvijas, Lipmans uzsver: "Bet tas jau ir saprotams – ja viņi jutīs, ka viņi, ka kaut kas nāk viņiem virsū – ko tad viņi paliks šeit? Gaidīs, kamēr viņus apcietinās? Tas jau saprotams ir, nu!"

Tādu iespēju, pēc Lipmana domām, Zaharjinam un Segalam ir sagādājuši Liepājas prokuratūras prokurors Uldis Kursinskis un virsprokurors Atis Dzērvēns, kuri atbrīvojuši Zaharjinu un Segalu no aizdomās turamā statusa un drošības līdzekļiem.

Tas, ka pie Latvijas metalurģijas milža bankrota lielā mērā ir vainojami paši tā saimnieki – Zaharjins un Segals – nav tikai Lipmana aizdomas vien. Arī auditori no "Ernst&Young" konstatēja, ka "Metalurgs", tirgojot savu produkciju un iepērkot metāllūžņus, ir iesaistīts necaurskatāmās starpniekķēdēs. Ka tādējādi īpašnieki iegūto naudu var sadalīt savā starpā un noslēpt – par to esam stāstījuši, minot arī konkrētas firmas Polijā un Lietuvā, caur kurām darījumi notikuši.

Kamēr valsts Zaharjina un Segala vietā samaksāja 51 miljonu latu par "Metalurgam" galvoto kredītu, abi akcionāri savus īpašumus ir saglabājuši vai norakstījuši radiem. Bet brīdī, kad policija bija savākusi pierādījumus, un cerēja, ka vismaz daļa lietas drīz nonāks tiesā, Liepājas prokuratūra lietas materiālus noturējusi pie sevis apmēram 5 mēnešus, līdz beidzot paziņojusi, ka pamatojums ir nepietiekams un Zaharjinam un Segalam aizdomās turamā statuss un drošības līdzekļi jāatceļ, norāda raidījums.

Prokuratūra jebkādus publiskus komentārus par savu rīcību "Metalurga" lietā pašlaik atsaka. Bet policijai tagad ir 10 dienas, lai izlemtu, ko darīt tālāk. Taču, šķiet, ka tā ir gatava sūdzēties līdz pat ģenerālprokuroram. Arī iekšlietu ministrs atzīst, ka pateicoties Liepājas prokuratūras lēmumam, Zaharjins un Segals tagad var rīkoties pilnīgi netraucēti, uzsver raidījums.

Zaharjins un Segals, un viņu pārstāvji no komentāriem atsakās, bet kāds "Nekā personīga" informācijas avots atklājis, ka Zaharjins gan, visticamāk, nekur nebēgs, jo tāpat jūtoties pietiekami drošs, ka pret viņu pierādījumu nebūs un tāpēc varētu palikt Latvijā. Sarežģītāka esot Segala situācija. Atšķirībā no Zaharjina, kurš vadīja "Metalurga" padomi, Segals bija tiešs izpildītājs tā valdē un tāpēc viņam no atbildības izvairīties daudz grūtāk. Tādēļ Segalam pazušana no Latvijas varētu būt glābiņš un viņam esot jau aizrunāta droša patvēruma vieta Baltkrievijā, pieļauj raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!