Foto: DELFI

Ņemot vērā Vācijas energomilža "E.ON Ruhrgas" lēmumu pārdot tam piederošos 47,23% "Latvijas Gāzes" akciju, tādējādi aizejot no Latvijas tirgus, valdība maija sākumā varētu lemt par vācu kompānijai piederošo akciju atpirkšanu.

To TV3 raidījumam "Nekā personīga" atzina ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Latvijas mediji jau pērn vēstīja par "E.ON Rurhrgas" nodomiem aiziet no Latvijas. Pirms nedēļas notikušajā "Latvijas gāzes" padomes sēde "E.ON Rurhgas" pārstāvji to apstiprinājuši.  

" Mēs, protams, nevēlētos, lai akcijas nonāk "Gazprom" īpašumā, vai nu kāda cita teiksim ne visai zināma pircēja rokās," atzinis Dombrovskis, norādot, ka patlaban "loti nopietni" tiek vērtēta iespēja atpirkt vāciešiem piederošās akcijas.

"Latvijas Gāzes" akciju atpirkšanā Latvijas valstij būtu jāiegulda visai ievērojama summa  "Latvijas Gāzes" akciju nominālvērtība ir 1, 42 eiro. Uzņēmums strādā ar peļņu - pagājušajā gadā lielu daļu no 32,5 miljoniem eiro peļņas tas izmaksāja dividendēs, tādēļ  "E.ON Rurhgas" piederošo Latvijas gāzes akciju cena ir krietni augstāka par to nominālvērtību. Turklāt jāņem vērā, ka Latvijas valsts tiesības atpirkt "Latvijas Gāzes" akcijas var iegūt tikai tad, ja no pirmpirkuma tiesībām atteiksies jau esošie uzņēmuma akcionāri, kuru vidū ir Krievijas "Gazprom" un "Itera Latvija".

"E.ON Rurhgas" patlaban ir lielākais miljonus pelnošās "Latvijas Gāzes" akcionārs. Otrais lielākais akcionārs ir "Gazprom", kam pieder 34%, bet trešais - Jura Savicka vadītā "Itera Latvija". Mazajiem akcionāriem pieder 2,77% akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!