Nodokļu disciplīnas uzlabošanai automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir noteicis divus mēnešus - jūliju un augustu, dodot tiem iespēju pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā.

Ja tas netiks izdarīts, tad VID septembrī sāks vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem, teikts VID paziņojumā presei.

VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm ir noteicis automobiļu apkopes un remonta nozari un VID šajā nozarē strādājošiem nodokļu maksātājiem pievērsīs īpaši pastiprinātu uzmanību.

Tas nozīmē, ka tieši šīs nozares nodokļu maksātājiem nodokļu nemaksāšanas risku konstatēšanas gadījumā vispirms tiks veikti preventīvie nodokļu administrēšanas pasākumi un nepieciešamības gadījumā arī nodokļu kontroles pasākumi.

Nepieciešamības gadījumā šajā procesā tiks iesaistīta arī biedrība "Auto asociācija", ar kuru VID ir noslēgta vienošanās par sadarbību, lai kopīgi veicinātu godīgu komercdarbības vidi automobiļu apkopes un remonta nozarē.

"Mēs aicinām nodokļu maksātājus nenoliegt acīmredzamo - ka to deklarētie nodokļu maksājumi neatbilst to darbības ekonomiskajai būtībai un reālajam apmēram un ir mazāki, nekā tiem būtu jābūt, kā arī pašiem labprātīgi aprēķināt un veikt nodokļu nomaksu pilnā apmērā. Mūsu mērķis ir panākt, lai nodokļu maksātāji paši izvēlas savu saimniecisko darbību organizēt uz godprātīgas konkurences pamatiem attiecībā pret citiem savas nozares dalībniekiem un kļūt par godprātīgiem nodokļu maksātājiem, godīgiem un atbildīgiem darba devējiem pret saviem nodarbinātajiem un visas valsts iedzīvotājiem," norāda VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

VID regulārie nodokļu nemaksāšanas risku izvērtējumi liecina, ka tieši automobiļu apkopes un remonta nozarē ir vērojams augsts nodokļu nemaksāšanas risks. Šiem nodokļu maksātājiem tiek konstatēti riski, kas norāda ne tikai uz algu izmaksu "aploksnēs", bet arī uz faktisko ieņēmumu neuzrādīšanu pilnā apmērā un to iespējamo slēpšanu, tādējādi notiek ne tikai izvairīšanās no nodokļu nomaksas, bet tiek kropļota godīga konkurence un veselīga uzņēmējdarbības vide kopumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!