Foto: LETA
Uzņēmums "Pasažieru vilciens" (PV) atzīst, ka vilcienu nomas maksa 15 gadiem tomēr paredzēta 224 miljoni eiro, taču to plānots 15 gadu laikā samazināt līdz 150 miljoniem eiro. Vienlaikus uzņēmumā arī uzsver, ka budžetu 2014. un 2015.gadam vilcienu nomas iepirkuma izmaksas nekādi neietekmē.

Kā skaidro uzņēmumā, par jaunajiem vilcieniem būs jāsāk maksāt tikai pēc to saņemšanas - ne ātrāk kā 2016.gadā.

Kā ziņots, satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V) norādījis, ka PV jau šogad prasot papildu 14 miljonus eiro un nākamgad 16 miljonus eiro no valsts budžeta, kā arī papildu maksājumus nākamajiem gadiem. Viņš uzsvēra, ka PV nevar atļauties nopirkt to, par ko nevar samaksāt.

Atbildot uz konkurentu pārmetumiem, ka nekorekti minēta nomas maksa 150 miljonu eiro apmērā 15 gadu garumā, PV norāda, ka finanšu plāns ir balstīts uz to, ka vēlāk tiks piesaistīts lētāks finansējums, nekā to patlaban piedāvā ražotājs, tāpat tikšot pagarināts finansējuma amortizācijas periods līdz 30 gadiem. Atbilstoši vilcienu derīgajam kalpošanas laikam tādējādi būtiski samazināšoties ikgadējie maksājumi. "Sākotnējais maksājumu apjoms par vilcieniem 15 gadu laikā ar summāro vērtību 224 miljoni eiro būs samazināts uz 150 miljoniem eiro," apgalvo uzņēmumā, norādot, ka kopējā līguma vērtība ir 274 miljoni eiro, kas ietver iekārtu nomu, iekārtu atlikušo vērtību, rezerves daļas un rezerves daļu fondu. Aprēķini arī parādot, ka salīdzinājumā ar pašreizējo situāciju, kad ik gadu tiek tērētas arvien lielākas summas novecojušo vilcienu remontam, 15 gadu nomas līguma perioda laikā būs iespējams ieekonomēt vismaz 46 miljonus eiro no uzņēmuma līdzekļiem.

Saskaņā ar izstrādāto PV finanšu plānu gada maksājums par vilcieniem būs 10 miljoni eiro, savukārt biļešu ieņēmumi pārsniegs 20 miljonus eiro, skaidro PV. Iepirkuma finansējuma plāns paredz segt maksājumus no biļešu ieņēmumiem, līdz ar to nebūšot nepieciešamas papildu zaudējumu kompensācijas salīdzinājumā ar pašreizējo situāciju. Maksājumi par vilcieniem tikšot finansēti no AS "Pasažieru vilciens" līdzekļiem valsts tagadējā pasūtījuma ietvaros, savukārt sākotnējo finansējumu vilcienu ražošanas sākšanai piesaista ražotājs.

PV arī uzsver, ka nākotnē ir jāpārskata infrastruktūras finansējuma kārtība, lai turpmāk nodrošinātu vēl efektīvāku valsts uzņēmuma saimniecisko darbību.

Kā ziņots, konkurentu pārstāvis Ivo Klotiņš norādīja, ka, veicot aprēķinus, secināms, ka vienas elektrovilciena piedāvātās vienības cena konkursa uzvarētājam "Stadler" ir aptuveni septiņi miljoni eiro, kas esot par diviem miljoniem dārgāk nekā Igaunijā līdzīgā darījumā. Tā esot bāzes cena bez papildu maksas par finansējuma pakalpojumu, kura savukārt PV darījumā esot vēl divi miljoni. Tādējādi varot nonākt pie kopējās darījuma summas, kas ir publicēta Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, - 273 miljoni eiro - un nevis 150 miljoni eiro, kā to skaidro PV. Klotiņš arī norāda, ka iepirkuma atvēršanas brīdī tika publiski paziņots, ka vienas vienības vidējā mēneša nomas maksa "Stadler" ir 50 870 eiro, kas nozīmē, ka minētā summa jāreizina ar 12 mēnešiem un 25 vienībām, un rezultātā nākas secināt, ka kopumā būs jāmaksā 228 miljoni eiro. Arī tas nozīmējot, ka nevar runāt par PV publiskajā telpā deklarētajiem 150 miljoniem eiro.

Kā ziņots, par PV izsludinātā atklātā konkursa par jaunu elektrovilcienu nomu iepirkuma uzvarētāju atzīts Šveices uzņēmums "Stadler Bussnang AG".

Konkurss par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem tika izsludināts 2013.gada 25.novembrī. Konkursa mērķis ir nodrošināt jaunus, modernus vilcienus Latvijas iedzīvotājiem, lai garantētu drošu un ekonomisku pārvietošanos atbilstoši pasažieru vajadzībām.

Pēc pretendentu iesniegto dokumentu atvēršanas tika konstatēts, ka "Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA" nav iesniedzis savu piedāvājumu. Savukārt Dienvidkorejas uzņēmuma "Hyundai Rotem Company" iesniegto piedāvājumu iepirkumu komisija bija spiesta noraidīt, jo tas neatbilda iepirkuma nosacījumos definētajām kvalifikācijas prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!