Foto: EPA/LETA
Latvijas kaņepju audzētāji nākamgad plāno sākt eksportu uz ASV, pastāstīja Latvijas Industriālo kaņepju asociācijas valdes priekšsēdētājs Guntis Vilnītis.

Pēc viņa teiktā, kaņepju audzētāji jau ir veikuši iestrādnes eksportam uz ASV, taču plašāku informāciju par eksporta plāniem neatklāja.

Lai arī Eiropā pieprasījums pēc kaņepēm palielinās, ASV pieprasījums pēc kaņepēm gadā ir vairāk nekā uz pusi lielāks nekā Eiropā, līdz ar to kaņepju audzētāju saskata eksporta perspektīvas ASV. Viņš norādīja, ka ASV ir pieprasījums nevis pēc kaņepju izejvielām kā Eiropā, bet pēc gatava produkta no kaņepēm, ko izmanto farmācijā. Taču, iekams, eksportu nav izdevies attīstīt, viņš nevēlējās atklāt, kas ir potenciālais eksporta produkts.

Vilnītis pastāstīja, ka patlaban kaņepju audzētāji nelielos apmēros un neregulāri produkciju - kaņepju šķiedru un kaņepju sēklu - eksportē uz tuvējām valstīm, piemēram, Lietuvu.

Pēc viņa teiktā, Eiropā šobrīd kaņepes visvairāk izmanto papīra ražošanā. Papīra ražošanā izmanto kaņepju šķiedru. Lai arī Eiropā pieprasījums pēc kaņepēm kā izejvielas palielinās, Latvijas kaņepju audzētāji lielāku eksporta potenciālu saskata gatavu produktu pārdošanā.

Latvijas Industriālo kaņepju asociācija ir dibināta 2010.gadā. Asociācijas mērķis ir apvienot dabisko šķiedraugu un citu atjaunojamo izejvielu audzētājus, pārstrādātājus, ar nozari saistītos speciālistus, lai sekmētu dabisko šķiedru un citu atjaunojamo izejvielu audzēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!