Rīgas domes deputāti otrdien pieņēma Rīgas teritorijas plānojuma 2006.-2018.gadam grozījumu galīgo redakciju.

Domnieki izskatīja virkni priekšlikumu, no kuriem daļu atbalstīja, bet daļu noraidīja.

Tika atbalstīts deputātu Igora Pimenova (SC) un Mārtiņa Grestes (JL) priekšlikums - ja likumā noteiktajā kārtībā Kundziņsalas dzīvojamais rajons tiktu izslēgts no Rīgas brīvostas teritorijas, tad izmantošanas veids "ostas jauktas apbūves teritorija" būtu aizstājams ar izmantošanas veidu "jaukta apbūve ar dzīvojamo funkciju".

Atbalstu guva arī Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājas Sarmītes Pīkas (TP) ierosinātie grozījumi par aizsargjoslu lielumiem ap dažādiem objektiem.

Pateicoties deputātes Ainas Žuravļovas ("Dzimtene") priekšlikumam, zemesgabalam Kuldīgas ielā 45b būs jāmaina izmantošanas veids no "Jauktās apbūves teritorijas ar apstādījumiem" uz "Publiskās apbūves teritoriju ar apstādījumiem".

Tomēr atbalstīts netika Žuravļovas priekšlikums zemesgabalam pie "Elles dīķa" Maskavas ielā 264 mainīt izmantošanu no "Jauktas apbūves teritorijas" uz "Publiskās apbūves teritoriju ar apstādījumiem".

Netika atbalstīts arī Vides komitejas priekšsēdētāja Daiņa Īvāna (LSDSP) priekšlikums Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam līdz 30.jūnijam sagatavot lēmumprojektu par Kundziņsalas dzīvojamās teritorijas izdalīšanu no Rīgas brīvostas teritorijas.

Tāpat tika noraidīts deputāta Eināra Cilinska (TB/LNNK) priekšlikums - "izstrādājot jaunus grozījumus vai arī Rīgas brīvostas teritorijas detālplānojumu, vidēji katrā Daugavas krastmalas kilometrā noteikt aizsargjoslas - iedzīvotājiem publiski pieejamas rekreācijas zonas, bet publisko krastmalu plānošanu veikt sadarbībā ar piekrastes iedzīvotājus pārstāvošām nevalstiskajām organizācijām".

Grozījumu galīgās redakcijas sabiedriskā apspriešana notika trīs nedēļas - no 1.aprīļa līdz 24.aprīlim, tās laikā tika rīkotas vairākas sanāksmes un tikšanās ar iedzīvotājiem.

Sabiedriskās apspriešanas laikā savu viedokli paudušas vairāk nekā 500 fiziskas un juridiskas personas, kas iesniedza 64 priekšlikumus.

Rīgas teritorijas plānojuma 2006.-2018.gadam grozījumi ir izstrādāti saskaņā ar grozījumiem likumdošanā un atbilstoši Satversmes tiesas spriedumam par Rīgas teritorijas plānojuma daļas 2006.-2018.gadam, kas attiecas uz Rīgas brīvostas teritoriju, atbilstību Satversmes 115.pantam, kā arī atbalstītajiem juridisku un fizisku personu priekšlikumiem.

Grozījumiem tika veikts stratēģiskais ietekmes uz vidi novērtējums, kurā secināts, ka grozījumi rada pozitīvu ietekmi uz vidi, jo precizē situāciju atbilstoši izmaiņām normatīvo aktu prasībās, ņem vērā realizējamos un realizētos valsts un pašvaldības institūciju projektus un detalizēti aplūko atļautās un aizliegtās zemes lietojuma veidu izmantošanas iespējas, kā arī daudz konkrētāk nosaka atļauto stāvu skaitu dažādās pilsētas vietās.

Saistībā ar šo lēmumprojektu Vecmīlgrāvja Attīstības biedrība šodien rīkoja piketu pie Rīgas domes. Piketa mērķis bija panākt, lai grozījumu galīgajā redakcijā Rīgas brīvostas detālplānojumā būtu iekļautas publiski pieejamas rekreācijas zonas visiem iedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!