Foto: PantherMedia/Scanpix

Krīze Ukrainā nav mudinājusi Latvijas uzņēmumus pamest šo tirgu, turklāt to darīt nemaz nav pamata, intervijā atzīst Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības Ukrainā vadītājs Āris Kotāns.

Raksturojot Ukrainas ekonomisko situāciju, Kotāns stāstīja, ka Ukrainā patlaban notiek straujas pārmaiņas, kas skar jebkuru nozari.

"Ukrainas austrumu reģionos cilvēki iegādājas pārsvarā tikai pirmās nepieciešamības preces, bet pārējā Ukrainas teritorijā vērojams kritums tirdzniecībā. Kopumā bizness ir nogaidīšanas stadijā," rezumēja LIAA pārstāvis.

Viņš atzina, ka LIAA pārstāvniecībai Ukrainā nav informācijas par to, ka kāds no Ukrainā strādājošiem Latvijas uzņēmumiem šo tirgu būtu pametis. "Ja kāds tomēr Ukrainas tirgu ir pametis, jautājums ir tikai - uz cik ilgu laiku. Ilgtermiņa spēlētāji savu biznesu Ukrainā var piebremzēt, bet tirgu pilnībā pamest nav pamata," uzskata Kotāns.

Pēc Kotāna teiktā, LIAA pārstāvniecībai Ukrainā patlaban darba pietiek, jo pārstāvniecībā Kijevā pārsvarā vēršas tie Latvijas uzņēmumi, kas vēl neeksportē uz Ukrainu, bet plāno to darīt.

Tiesa, kopumā par iespējām interesējas divu veidu uzņēmēji. Vieni, kas ir izlēmuši strādāt ar Ukrainu un uzdod jautājumus par sadarbības partneriem, izstādēm, kontaktbiržām. "Viņiem interesē atrast konkrētus sadarbības partnerus, jo iepriekš jau ir veikuši tirgus analīzi saviem spēkiem," saka Kotāns.

Savukārt otri ir tie, kuri vēl nav izlēmuši par darbības uzsākšanu Ukrainā un ievāc sākotnējo informāciju, lai veiktu biznesa kalkulāciju par konkurējošo preču cenām, muitas likmēm, noteikumiem, kā iekļūt tirdzniecības tīklos, par loģistikas jautājumiem u.c. Dažkārt uzņēmēji lūdz pārbaudīt konkrētus datus par Ukrainas uzņēmumiem, kā arī izsniegto sertifikātu atbilstību.

Tiem Latvijas uzņēmumiem, kuri apsver izvērst darbību Ukrainā, Kotāns iesaka apmeklēt nozaru izstādes Kijevā, ievākt informāciju par tirgus specifiku nozarē un tirgus spēlētājiem.

Tāpat Kotāns atzīst, ka Latvijas uzņēmējiem vairs nav jābažījas par augstām ievedmuitas likmēm un korupciju Ukrainā. "Daudzi faktori liecina par pozitīvām pārmaiņām šajā ziņā, jo šā gada 27.jūnijā Briselē tika parakstīta Eiropas Savienības (ES) un Ukrainas asociācijas līguma ekonomiskā daļa jeb vienošanās par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu," teica eksperts.

LIAA informācija liecina, ka 2013.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Ukrainu bija 193,3 miljoni eiro, kas ierindoja Ukrainu 24. vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā. Salīdzinājumā ar 2012.gadu Latvijas eksports uz Ukrainu ir samazinājies par 57%, bet imports ir krities par 25%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!