Foto: LETA

Farmācijas uzņēmuma "Grindeks" akcionāri Kirovs un Filips Lipmani Administratīvajā apgabaltiesā pārsūdzējuši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) lēmumu par naudas soda piemērošanu, informēja tiesā.

Tajā norādīja, ka gan Kirova Lipmana, gan Filipa Lipmana pieteikumi par FKTK lēmuma atcelšanu tiesā saņemti 18.decembrī.

Atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam tiesnesim būs jāpieņem lēmums par pieteikumu pieņemšanu un lietas ierosināšanu, atteikšanos pieņemt pieteikumu vai pieteikuma atstāšanu bez tālākas virzības.

Jau vēstīts, ka FKTK piemērojusi sodu Kirovam un Filipam Limpaniem par Finanšu instrumentu tirgus likuma pārkāpumiem.

Kirovam Lipmanam piemērots maksimālais iespējamais sods - 14,2 tūkstošu eiro apmērā, savukārt Filipam Lipmanam - 10,7 tūkstošu eiro apmērā. Tāpat abiem akcionāriem būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums citiem "Grindeks" akcionāriem.

FKTK iepriekš skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo komisijas rīcībā ir pietiekami pierādījumi, ka Kirovs Lipmans kopš 2010.gada oktobra rīkojies saskaņoti ar savu dēlu Filipu Lipmanu. Ņemot vērā, ka Kirovam Lipmanam un viņa sievai Annai Lipmanei, kuru saskaņotu rīcību FKTK pierādīja vēl 2003.gadā, kopā pieder 49,98% "Grindeks" akciju, bet Filipam Lipmanam 0,4% akciju, Lipmanu ģimenei kopā tieši piederošās "Grindeks" akcijas veido 50,02% no kopējā balsstiesīgo akciju skaita, tādējādi nodrošinot kontroli pār uzņēmumu.

Tā kā "Grindeks" akcijas ir iekļautas regulētajā tirgū – biržas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā, sabiedrības akcionāriem ir jāievēro Finanšu instrumentu tirgus likuma prasības par obligātā akciju atpirkšanas piedāvājuma izteikšanu. Tas nozīmē, ka iegūstot uzņēmumā akciju kontrolpaketi, personai vai personām, kas rīkojas saskaņoti, ir jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums pārējiem akcionāriem. Tā kā, pēc komisijā paustā, akciju atpirkšanas piedāvājums netika izteikts, FKTK pieņēma lēmumu par sankciju piemērošanu,.

"Grindeks " ir lielākais farmācijas uzņēmums Baltijas valstīs. Kompānijas galvenie darbības virzieni ir oriģinālproduktu, patentbrīvo un aktīvo farmaceitisko vielu pētniecība, izstrāde, ražošana un pārdošana. "Grindeks " koncernu veido "Grindeks " un četras tā meitassabiedrības – Igaunijas "Tallinas Farmācijas rūpnīca", Latvijas "Kalceks" un "Namu apsaimniekošanas projekti", kā arī Krievijas "Grindeks Rus". "Grindeks" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!