Foto: LETA

Satiksmes ministrija no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lūgs piešķirt 5,9 miljonus eiro, lai segtu zaudējumus pasažieru pārvadātājam pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) un Latvijas pasta uzņēmumam "Latvijas Pasts", liecina valdības sēdes 23.decembra darba kārtībā.

Satiksmes ministrija PV prasa piešķirt 4,9 miljonu eiro, savukārt "Latvijas Pastam" - miljonu eiro.

Lēmumprojekta anotācijā par līdzekļu piešķiršanu PV ministrijas pārstāvji norāda, lai kompānija saņemtu pilnīgu zaudējumu kompensāciju par valsts pasūtījuma izpildi, uzņēmumam 2014.gadā ir nepieciešams papildus finansējums 10,892 miljonu eiro apmērā, tostarp 4,703 miljonu eiro apmērā par 2013.gadā nesegtajiem zaudējumiem. Valdība 9.decembrī jau piešķira PV 3,703 miljonus eiro par 2013.gadu un vienu miljonu eiro par 2014.gadu, taču līdzekli nav pietiekami.

Anotācijā minēts, ka prasītais finansējums 4,9 miljonu eiro apmērā tiks izmanots, lai nodrošinātu maksājumus Latvijas dzelzceļa kompānijai "Latvijas Dzelzceļš" par publiskās lietošanas dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu.

Savukārt attiecībā pret "Latvijas Pastu" Satiksmes ministrijas pārstāvji min, ka uzņēmumam 2013.gadā abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojuma sniegšana radījusi zaudējumus 4,291 miljona eiro apmērā, bet par šā gada pirmajiem sešiem mēnešiem aprēķināti zaudējumi 1,8 miljonu eiro apmērā.

Šā gada valsts budžeta ir paredzēts 2,846 miljoni eiro kompānijas zaudējumu segšanai par 2013.gadu, bet nav paredzēti līdzekļi, ar kuriem segt zaudējumus, kas radušies 2014.gada pirmajā pusē. "Latvijas Pastam" preses izdevumu piegādes pakalpojumu sniegšana pērn un šā gada pirmajā pusē radījusi zaudējumus 6,091 miljona eiro apmērā - no tā nekompensētā daļa ir 3,246 miljoni eiro.

"Latvijas Pasts" eiro ieviešanā ietaupīja 1,447 miljonus eiro, kurus paredzēts pārdalīt zaudējumu segšanai, kā arī vēl aptuveni miljons pārdalīts attiecīgajam mērķim, tomēr līdzekļu apmērs ir nepietiekams, tāpēc nepieciešami papildu līdzekļi miljona eiro apmērā.

Gan PV, gan "Latvijas Pasts" pieder valstij. Abu uzņēmuma kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!