Foto: LETA
Valsts Vides dienests (VVD) gāzbetona ražotājam SIA "Aeroc" atļāvis atjaunot iekārtas daļas darbību, uzdodot uzņēmumam saprātīgā termiņā nodrošināt radītā trokšņa līmeņa atbilstību vides aizsardzības normatīvo aktu prasībām, portāls "Delfi" uzzināja VVD.

Šāds lēmums pieņemts ar mērķi ievērot samērīguma principu un neradīt zaudējumus uzņēmumam. "Aeroc" uzdots saprātīgā termiņā nodrošināt ražotnē veiktās piesārņojošās darbības atbilstību vides aizsardzības normatīvo aktu prasībām, kā arī atbilstību uzņēmumam izsniegtajai atļaujai piesārņojošās darbības veikšanai noteiktā apmērā, neradot nelabvēlīgu ietekmi iedzīvotāju veselībai.

Lai "Aeroc" varētu atsākt pilnvērtīgu iekārtas darbību, ir nepieciešams noskaidrot, kādi pasākumi būtu pietiekami efektīvi ražotnes radītā trokšņa ietekmes mazināšanai uz apkārējiem iedzīvotājiem.

Savukārt, lai speciālisti spētu piedāvāt šādus pasākumus, ir jābūt iespējai novērtēt iekārtas darbības radīto troksni, kas līdz šim nebija iespējams, jo iekārtas daļas darbība uz laiku tika apturēta.

Līdz ar pieņemot lēmumu, VVD uzdevis uzņēmumam iesniegt ražotnes autoklāvu radīto trokšņu izplatības novērojumu vidē, kuru ir veicis sertificēts akustikas speciālists vai akreditēta laboratorija.

Tāpat VVD no uzņēmuma sagaida izstrādātu pasākumu plānu ar konkrētiem termiņiem trokšņu emisijas mazināšanai vai autoklāvu radītā trokšņa ietekmes mazināšanai uz iedzīvotājiem.

Tāpat VVD noteicis uzņēmuma ražošanas laika ierobežojumus līdz brīdim, kamēr "Aeroc" sasniegs vides aizsardzības prasībām atbilstošu trokšņa līmeņa robežlielumu.

Turpmāk uzņēmums drīkstēs organizēt ražošanas darbus dienas un vakara laikā līdz brīdim, kamēr tiek veikti prettrokšņa pasākumi, izslēdzot traucējošo trokšņu rašanos nakts laikā no plkst. 23  līdz 7.

Gadījumā, ja tas nav iespējams, tad ražošanas darbiem jābūt organizētiem tā, lai nakts laikā no plkst. 23 līdz 7 nedarbotos ražotnes autoklāvi.

Pēc pasākumu plāna izpildes uzņēmumam uzdots veikt un iesniegt trokšņa līmeņa mērījumus, kas apliecina veikto pasākumu efektivitāti gan uzņēmuma teritorijā, gan ārpus tās - Saulesdārza ciematā, informē VVD.

Jau vēstīts, ka decembra sākumā VVD pieņēmis lēmumu apturēt vairākas "Aeroc" iekārtas.

VVD pieņēma lēmumu apturēt piecu autoklāvu darbību uzņēmuma teritorijā Saulkalnē, Salaspils novadā. Iekārtu darbība tiks apturēta, jo par to troksni nakts stundās sūdzējušies vietējie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!