Foto: DELFI

Starptautiskā lidosta "Rīga" pēc ieteikumu ieviešanas ir novērsusi nelietderīgas investīcijas un saistības 194,2 miljonu apmērā, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kā informē VK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja, VK veica revīziju, lai pārbaudītu, kā lidostai sokas ar ieteikumu ieviešanu pēc 2008.gadā veiktās likumības revīzijas. Revidenti secinājuši, ka, ievērojot VK norādes, lidostas vadība ir novērsusi nelietderīgas investīcijas un attiecīgās saistības 194,2 miljonu eiro apmērā. Piemēram, ir apturēts jauna zemo izmaksu un pilna servisa termināļa būvniecības projekts, bet tā vietā atjaunota 2007.gadā pārtrauktā esošā termināļa paplašināšana.

Ja savulaik lidosta bija budžeta dotāciju lūdzēja, patlaban tā ir kļuvusi par uzņēmumu, kas ar saviem ieņēmumiem nodrošina gandrīz visu darbību. VK atgādina, ka no 2007.gada lidosta saņēma dotāciju lidlauka drošības nodrošināšanai. Savukārt, ieviešot pēc revīzijas izteiktos ieteikumus un nosakot tarifus, kas nodrošinātu lidostas darbības izmaksu segšanu, nepiesaistot budžeta līdzekļus, dotācijas apjoms no 2008.gada līdz 2013.gadam sarucis par 99%, secināts revīzijā.

Lai gan lidosta tika solījusi, ka 2013.gadā tā apkalpos desmit miljonus pasažieru, faktiskais apkalpoto pasažieru skaits bija nepilni pieci miljoni. Tomēr, sekojot ieteikumiem, lidosta "Rīga" ir guvusi papildu ieņēmumus 34,6 miljonu eiro apmērā, kas lielākoties ir saistīti ar attieksmes maiņu pret tarifu politiku. Piemēram, pēc VK ieteikuma lidostā kopš 2009.gada ir noteikta maksa par tranzītpasažieru apkalpošanu. Šīs izmaiņas dažu gadu laikā devušas papildu ieņēmumus 3,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt, nosakot saprotamus un pamatotus lidlauka pamatinfrastruktūras pakalpojumu tarifus, patlaban visām aviosabiedrībām lidostā ir vienādi maksas nosacījumi, turklāt tarifi ir pat četras reizes zemāki nekā iepriekš.

VK uzteic lidostu "Rīga", ka tā ir ne vien spējusi saglabāt konkurētspēju Ziemeļeiropas reģionā, bet arī spējusi noturēt vienus no zemākajiem tarifiem.

Revīzijā arī secināts, ka ir ieviesti ieteikumi ar nomas attiecību nodibināšanas procedūru izsekojamību. Iepriekšējā revīzijā atklājās, ka, iznomājot gan komercplatības, gan pārējās telpas un zemi, 88 no 103 gadījumiem konkursi netika rīkoti un nomas līgumi tika slēgti bez atklātas procedūras. Savukārt, ieviešot ieteikumus un atklātā konkursā izvēloties vienu komercplatību apsaimniekošanas operatoru, ieņēmumi no šo platību nomas dubultojušies, trīs gadu laikā sasniedzot papildu ieņēmumus 14,5 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus gan VK vērš uzmanību, ka lidostas rentabilitātes līmenis ir pazemināts, kas saistīts ar izveidotajiem uzkrājumiem nedrošajiem parādiem. Revīzijas iestāde atgādina, ka lidosta "Rīga" ir iesaistīta vairāku miljonu eiro apjomīgās tiesvedībās ar AS "Air Baltic Corporation", SIA "Rixport", "Ryanair Ltd" un bankrotējušo Lietuvas aviosabiedrību "flyLAL".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!