Foto: Reuters/Scanpix

Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" (OMXBBGI) šajā darba nedēļā kāpa par 0,26% un bija 631,25 punkti. Savukārt kopīgais Baltijas biržu nedēļas apgrozījums bija 5,204 miljoni eiro, kas ir par 7,2% vairāk nekā iepriekšējā tirdzniecības nedēļā.

Baltijas biržu oficiālajos sarakstos nedēļas laikā lielākais akcijas cenas kāpums bija Lietuvas dabasgāzes kompānijas "Lietuvos dujos" akcijām, kuru cena pieauga par 9,09% un sasniedza 0,72 eiro. Igaunijas tirdzniecības kompānijas "Tallinna Kaubamaja" akcijas cena kāpa par 6,14% - līdz 6,05 eiro, savukārt trešais straujākais cenas pieaugums bija Igaunijas mediju koncerna "Ekspress Grupp" akcijai - par 5% - līdz 1,26%.

Straujākais kritums bija vērojams Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks" akcijas cenai – par 18,34% - līdz 5,7 eiro. Lietuvas trikotāžas izstrādājumu ražotāja "Utenos trikotažas" akcijas cena samazinājās par 4% - līdz 0,48 eiro, bet Latvijas telekomunikāciju aparatūras izstrādātāja un ražotāja "SAF Tehnika" akcijas cena šajā nedēļā samazinājās par 2,01% - līdz 1,95 eiro.

Lielākais tirdzniecības apgrozījums Baltijas oficiālajos sarakstos aizvadītajā nedēļā tika sasniegts ar Lietuvas piena pārstrādātāja "Pieno žvaigždes" akcijām - 1,48 miljoni eiro. Otrs lielākais apgrozījums bija ar Igaunijas veļas ražotāja "Silvano Fashion Group" akcijām - 888,8 tūkstoši eiro, bet tirdzniecības apgrozījums ar Igaunijas prāmju operatora "Tallink Grupp" akcijām bija 887,6 tūkstoši eiro.

Rīgas biržā pieaug aktivitāte

Aizvadītajā nedēļā "Nasdaq Riga" indekss OMXR samazinājās par 0,38% - līdz 418,79 punktiem. Savukārt tirdzniecības apgrozījums pieauga par 24,8% un bija 261,9 tūkstoši eiro.

"Swedbank" finanšu tirgus daļas investīciju jomas vadītājs Jānis Spriņģis aģentūrai BNS norādīja, ka tirdzniecība Rīgas biržā šonedēļ bijusi aktīvāka nekā iepriekšējā nedēļā. "Lai gan nevarētu teikt, ka tirdzniecība bija ļoti aktīva, tā bija aktīvāka nekā pagājušajā nedēļā," atzina Spriņģis.

Visaktīvāk tirgotās bija farmācijas kompāniju "Grindeks" un "Olainfarm", kā arī kuģošanas kompānijas "Latvijas kuģniecība" akcijas. "To nedēļas apgrozījums gan nesasniedza 100 tūkstošus eiro," norādīja "Swedbank" pārstāvis. "Grindeks" akciju apgrozījums šonedēļ bija 69,8 tūkstoši eiro, "Olainfarm" - 64,6 tūkstoši eiro, bet "Latvijas kuģniecības - 49,2 tūkstoši eiro.

"Swedbank" eksperts arī atzīmēja, ka pagājušajā piektdienā, 27.februārī, pēc tirdzniecības sesijas beigām "Olainfarm" iepazīstināja ar kompānijas pagājušā gada rezultātiem, kas liecina, ka "Olainfarm" koncerns pērn strādāja ar 93,655 miljonu eiro neauditēto apgrozījumu, kas ir par 20,1% vairāk nekā 2013.gadā, bet grupas peļņa pieauga par 0,5% un bija 12,662 miljoni eiro.

Savukārt Latvijas zāļu ražotāja "Grindeks", kuru akcijas ceba piedzīvoja kritumu par 18,34% - līdz 5,7 eiro -, pērn strādāja ar 88,429 miljonu eiro neauditēto apgrozījumu, kas ir par 25,4% mazāk nekā 2013.gadā, un 2,308 miljonu eiro zaudējumiem pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Tallinas biržā pieaug "Silvano" akcijas cena

Tallinas biržā aizvadītajā tirdzniecības nedēļā par 4,88% kāpa veļas ražotāja "Silvano Fashion Group" akcijas cena.

Biržas indekss OMXT pieauga par 0,85% - līdz 863,81 punktam. Nedēļas kopējais apgrozījums biržā bija 2,8 miljoni eiro.

"Nozīmīgākie spēlētāji biržā noteikti bija "Silvano" un [prāmju operators] "Tallink". Savukārt, ja vien [elektriskā aprīkojuma ražotāja] "Harju Elekter" akcijas cena ievērojami nepieaugs, mēs arī varam sagaidīt, ka turpināsies zināma aktivitāte ar šī uzņēmuma akcijām, līdz dividenžu apmērs kļūs zināms," aģentūrai BNS teica "LHV Pank" vecākais brokeris Ragnars Plēss.

Viļņas biržā aktīva tirdzniecība

Viļņas biržā aizvadītajā nedēļā pieauga gāzes sadales kompānijas "Lietuvos dujos" akciju cena.

Biržas indekss OMXV pieauga par 0,52% - līdz 484,04 punktiem. Nedēļas kopējais apgrozījums biržā bija 2,3 miljoni eiro.

"Šonedēļ tirgu atdzīvināja ceturkšņa peļņas rezultāti. Attiecībā uz to, kādas bija gaidas, enerģētikas kompānijas bija visinteresantākās, to akciju cenām kāpjot uz augšu aktīvas tirdzniecības apstākļos," aģentūrai BNS sacīja "Finasta" brokeris Doms Klimavičs.

"Šīs gaidas ir saistītas ar dividendēm. Arī ziņas par plānoto [elektroenerģijas sadales tīklu operatora] "Lesto" un "Lietuvos dujos" apvienošanu palielināja investoru interesi. Mēs šobrīd nevaram izdarīt tālejošus secinājumus, bet ziņas šķita esam labvēlīgākas attiecībā uz "Lietuvos dujos" akcionāriem un tās akcijas cena palielinājās. Tajā pašā laikā "Lesto" [akcijas cena] nemainījās," viņš norādīja.

Aktīvu tirdzniecību šonedēļ piedzīvoja arī [apģērbu mazumtirgotāja] "Apranga", bankas "Šiauliu bankas" un [alkohola ražotāja] "Vilniaus degtine" akcijas, piebilda brokeris.

Klimavičs prognozēja, ka arī nākamnedēļ Viļņas biržā būs aktīva tirdzniecība, investoriem koncentrējoties uz dividendes parasti izmaksājošu kompāniju akcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!