Foto: PantherMedia/Scanpix
Pagājušajā gadā īres tirgū kvalitatīviem īpašumiem bija vērojama mērena cenu izaugsme, bet kopumā cenu līmenis bija stabilāks nekā iepriekšējos gados, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" nekustamo īpašumu tirgus pārskatā.

Pērn īres tirgu joprojām diktēja pieprasījums, kā rezultātā īres maksas aizvien pieauga, teikts pārskatā.

Visaugstākās īres maksas 2014.gadā bija Jūrmalā. Tajā pašā laikā tās bija augstas vienīgi vasaras sezonā - no maija līdz septembrim - un augstas klases villām.

Rīgā augstākās īres maksas bija ekskluzīvām privātmājām Mežaparkā, kā arī ekskluzīviem dzīvokļiem klusajā centrā, kur tās bieži vien pārsniedza 1000 eiro mēnesī. Arī Vecrīgas dzīvokļiem raksturīgas augstas īres maksas, bet 2014.gadā pieprasījums pēc šiem dzīvokļiem samazinājās.

Neremontētiem dzīvokļiem Rīgas centrā pērn īres maksas bija zemas - no 150 līdz 450 eiro mēnesī, kas saistīts ar šo īpašumu stāvokli, kā arī uzturēšanas izmaksām. Tajā pašā laikā bija tirgus dalībnieki, kas labprāt īrēja šādus dzīvokļus - pārsvarā studenti, vai cilvēki, kuri varēja atļauties ieguldīt dzīvoklī, lai īrētu ilgtermiņā un interjeru izveidotu pēc saviem ieskatiem.

Vienkāršiem remontētiem dzīvokļiem Rīgas centrālajā daļā īres maksas svārstījās ap 300 eiro mēnesī. Dzīvokļiem, kuri atradās prestižākās vietās un ar labāku infrastruktūru, īres maksas bija līdz pat 850 eiro mēnesī.

Augstas klases dzīvokļiem, kuros tika piedāvāti arī dažādi papildu servisi, īres maksas sasniedza 1000 eiro mēnesī par 60 kvadrātmetrus lielu dzīvokli līdz pat 3000 eiro mēnesī par lielākas platības ekskluzīviem dzīvokļiem.

Savukārt Rīgas mikrorajonos labiem un remontētiem dzīvokļiem jaunajos projektos īres maksas bija no 300 līdz 700 eiro mēnesī. Dzīvokļiem ar 90.gados veiktu telpu apdari un tajā laikā pirktām mēbelēm īres maksas bija no 140 līdz 220 eiro mēnesī, bet dzīvokļiem, kuros remonts veikts pēdējo desmit gadu laikā, īres maksas bija no 190 līdz 360 eiro mēnesī.

Pagājušajā gadā tirgū piedāvāto īres īpašumu skaits nedaudz pieauga, bet līdzvērtīgi pieauga arī potenciālo īrnieku skaits. Pieprasījums kopumā saglabājās augstā līmenī.

"Arco Real Estate" norāda, ka īres tirgus pēdējos četrus gadus bija augošs, pirms tam piedzīvojot diezgan skarbus apstākļus. Ņemot vērā grozījumus Maksātnespējas likumā, var prognozēt, ka 2015.gadā īres tirgus augs vēl straujākos tempos.

Tāpat īres tirgus varētu pieaugt no piedāvājuma puses uz nerezidentu rēķina, jo ārzemnieki arvien biežāk nonāk pie lēmuma iegādātos īpašumus tālāk izīrēt, prognozē "Arco Real Estate".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!