Foto: DELFI
Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par iespējamiem pārkāpumiem maksātnespējas administratoru darbībā Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija lūgs trim no tiem sniegt paskaidrojumus un papildu informāciju.

Minētie trīs administratori ir Edgars Karelis, Ilze Bagatska un Andris Bērziņš.

Kā  informēja asociācijas pārstāve Justīne Plūmiņa, pēc informācijas saņemšanas asociācijas valde grasās lemt par saņemtās informācijas nodošanu izskatīšanai Ētikas komisijā.

Ņemot vērā, ka Administratoru asociācijas rīcībā nav informācijas par administratoru darbību konkrētos maksātnespējas procesos, tā arī lūgs Valsts kontroli sniegt tai pieejamos datus par visiem 13 administratoriem un viņu iespējamiem pārkāpumiem, par kuriem Valsts kontrole ir informējusi Ģenerālprokuratūru.

Kā norādīja Plūmiņa, kopš 1.marta asociācija ir tiesīga lemt par maksātnespējas procesa administratoru sertifikāta darbības izbeigšanu, ja tiek rupji pārkāpts Maksātnespējas procesa administratoru profesionālās ētikas kodekss. Turklāt ētikas kodekss, kas šī gada 20.februārī tika apstiprināts asociācijas biedru sapulcē, no 1.marta ir saistošs visiem maksātnespējas procesa administratoriem.

Ģenerālprokuratūra vērtēs 13 maksātnespējas administratorus, kuri varētu būt pārkāpuši likumu, turklāt aizdomas krīt arī uz tiem, kuri Administratoru asociācijā rūpējušies par ētikas jautājumiem, svētdien, 22.martā, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ģenerālprokuratūra pārbaudīs iespējamos pārkāpumus maksātnespējas administratoru darbā pēc tam, kad Valsts kontrole veica auditu maksātnespējas sistēmā. Uzņēmumos bankrots bieži tiekot ierosināts mākslīgi, un maksātnespējas procesu nereti vada viena administratoru grupējuma locekļi, lai panāktu procesā sev izdevīgu iznākumu. Ar iepriekš sarunātu administratoru vieglāk norakstāmi parādi valstij, bankai vai uzņēmumiem, kas nav shēmā. Apšaubāmās darbības bijušas iespējamas daudzu gadu garumā, jo valsts uzraudzība ir vāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!