Foto: Publicitātes foto

Latvijas farmācijas kompānija AS "Olainfarm" nākamgad plāno sākt produktu reģistrāciju Irānā, informēja kompānijas valdes loceklis Salvis Lapiņš.

Viņš norāda, ka "Olainfarm" uzskata Irānas tirgu par perspektīvu gan ķīmisko substanču, gan gatavo zāļu formu eksportam. Tāpēc uzņēmums patlaban strādā pie Irānas tirgus izpētes, izvērtē riskus, veic tirgus un tā dalībnieku padziļinātu analīzi.

"Pēc panāktās vienošanās par Irānas kodolprogrammas ierobežošanu un līdz ar to arī sankciju samazināšanas ir uzlabojušās iepriekš apgrūtinātās norēķinu veikšanas iespējas, tāpēc esam atsākuši sarunas ar potenciālajiem pircējiem par ķīmisko substanču eksportu. Tomēr ir jāņem vērā, ka ilgstošo sankciju rezultātā galvenie substanču piegādātāji Irānā ir ražotāji no Ķīnas un Indijas, tādēļ ir jāpārvar ļoti liela konkurence gan izvēles, gan cenu ziņā," atzīmē Lapiņš.

Tāpat viņš norāda, ka gatavo zāļu ražošana Irānā ir labi attīstīta, tomēr "Olainfarm" var būt interesanti Irānas tirgum ar tādiem specifiskiem produktiem, kādi tajā nav pieejami.

"Mēs plānojam jau nākamgad sākt Irānā reģistrēt "Olainfarm" oriģinālos produktus, tomēr šī projekta rezultātus varēsim vērtēt ilgtermiņā, jo pats zāļu reģistrācijas process vien ilgs vismaz divus gadus. Šobrīd notiek sarunas ar potenciālajiem partneriem Irānā par sadarbību zāļu reģistrācijā un izplatīšanā," informē Lapiņš.

Kā ziņots, Irāna 14.jūlijā panāca vienošanos ar sešām pasaules lielvarām par savas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, un, kā izteikušies eksperti, tas varētu pozitīvi ietekmēt naftas cenas globālajos tirgos. Lielvalstu panāktā vienošanās ar Irānu paredzēs pakāpeniski atcelt pret Teherānu noteiktās sankcijas, kas atļaus valstij eksportēt vairāk naftas nekā patlaban.

Kā ziņots, "Olainfarm" provizoriskie konsolidētie 2015.gada maija rezultāti liecina, ka produktu realizācija ir sasniegusi 7,11 miljonus eiro, kas ir par 33% mazāk nekā šajā periodā pērn, teikts uzņēmuma paziņojumā, kas iesniegts "Nasdaq Riga".

Kopumā šā gada piecos mēnešos "Olainfarm" provizoriskais konsolidētais realizācijas apjoms ir sasniedzis 43,82 miljonus eiro, kas ir 1% pieaugums, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2014.gadā. Visstraujākais realizācijas pieaugums vērojams Nīderlandē, kur tās apjoms palielinājies par 251%, Kirgizstānā - par 88%, Kazahstānā - par 53% un Tadžikistānā - par 36%. "Olainfarm" lielākie noieta tirgi gada piecos mēnešos ir Krievija, Latvija, Ukraina, Nīderlande un Baltkrievija.

Kā ziņots, pagājušajā gadā kompānijas "Olainfarm" konsolidētā peļņa sasniedza 12,2 miljonus eiro, bet nekonsolidētā peļņa pārsniedza 11,42 miljonus eiro. Iepriekš 2014.gadam noteiktās peļņas prognoze bija attiecīgi 15 miljoni eiro konsolidētā, bet 14 miljoni eiro nekonsolidētā peļņa.

"Olainfarm" pērn sasniedza jaunu apgrozījuma rekordu, realizējot produkciju par 93,7 miljoniem eiro. Tas ir par 20% vairāk nekā 2013.gadā, kad apgrozījums bija 78 miljoni eiro.

Uzņēmuma šā gada darbības plāns paredz, ka nekonsolidētais apgrozījums sasniegs 87 miljonus eiro, nekonsolidētā peļņa būs 14 miljoni eiro, bet konsolidētais apgrozījums sasniegs 100 miljonus eiro, savukārt konsolidētā peļņa būs 15 miljoni eiro.

"Olainfarm" kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078.

Lielākais uzņēmuma īpašnieks ir valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!