Foto: stock.xchng
Valdība otrdien atbalstīja 7,6 miljonu eiro piešķiršanu piena šķirņu slaucamo govju ciltsdarbam, portāls "Delfi" uzzināja Ministru kabineta sēdē.

Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais ziņojums liecina, ka Krievijas pērnā gada augusta lēmuma dēļ uz vienu gadu aizliegt importu noteiktai lauksaimniecības produkcijai, izejvielām un pārtikai radītie eksporta zaudējumi Latvijai ir apmēram 140 miljonu eiro apmērā, bet zaudējumi piena ražotājiem pārsniedz 50 miljonus eiro.

Tā kā Krievijas ieviestās sankcijas būs spēkā arī turpmāk - līdz 2016. gada 5. augustam, ministrija prognozē, ka eksporta samazinājums un tā radītie zaudējumi lauksaimniecības un piena produktu ražošanas nozarei būs vairākas reizes lielāki.

Līdz ar piena produktu importa aizliegumu piena pārstrādes uzņēmumos joprojām veidojas gatavās produkcijas pārpalikums, kas uzņēmumiem liek samazināt piena iepirkuma cenu. Pēc Lauksaimniecības datu centra sniegtās informācijas, piena iepirkuma cena 2014. gada jūlijā bija 293 eiro par tonnu, bet šā gada jūlijā - 210 eiro par tonnu.

Turklāt Lauksaimniecības datu centra veiktās operatīvās aptaujas rezultāti liecina, ka vidējā iepirkuma cena augustā varētu samazināties līdz 206 eiro par tonnu, kas būtu par 30,7% mazāk nekā iepriekšējā gada jūlijā.

"Piena iepirkuma cena ir noslīdējusi zem piena ražošanas pašizmaksas, kas atbilstoši Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīcībā esošajiem un apkopotajiem datiem Latvijā vidēji ir 0,269 eiro kilogramā," atzīst ZM.

Lai ganāmpulku īpašnieki, kas regulāri katru mēnesi pienu pārdod pārstrādei, neciestu vēl lielākus zaudējumus, ir nepieciešams tūlītējs finansiāls atbalsts. Līdz ar to ministrija rosināja piešķirt 7,6 miljonus eiro ciltsdarbam, lai nodrošinātu piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu noteikšanas un izvērtēšanas pakalpojumu.

Šo atbalstu plānots izmaksās 2015.gadā.

Paredzēts, ka atbalstu varēs saņemt to ganāmpulku īpašnieki, kuri regulāri nodod pienu pārstrādei.

Jau vēstīts, ka Krievija pērn augustā noteica pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!