Foto: LETA

Bankām, kuras pelna vietējā Latvijas tirgū, pelnītspēja ir zem 10%. Tā nav pelnītspēja, kas spēj gan nodrošināt atdevi bankas akcionāriem, gan uzkrāt jaunam sliktākas ekonomiskās attīstības ciklam, intervijā sacīja Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

"Kad uzņēmēji iegulda uzņēmējdarbībā, tie cer uz katriem ieguldītiem simts eiro nopelnīt vismaz desmit eiro gadā, bet principā vēl vairāk - 20 eiro, 30 eiro. Bankas pašlaik uz katriem 100 ieguldītiem eiro pelna sešus līdz astoņus eiro gadā, turklāt laikā, kad ekonomikā ir izaugsme. Taču ekonomikas izaugsme ir cikliska, un bankām jāieplāno, ka grūtākos laikos tām būs jārekapitalizē uzņēmumu zaudējumi, zaudētie kredīti, kas neapšaubāmi būs, kad ekonomikā ies sliktāk," skaidroja nozares asociācijas vadītājs.

Pašlaik tās bankas, kuras apkalpo vietējo tautsaimniecību, pelna procentuāli būtiski mazāk nekā būtu ilgtspējīgs peļņas līmenis, secināja Bičevskis. Viņš arī atzīmēja, ka bankas ir tautsaimniecības spogulis - ja tautsaimniecībai klājas labi, tad bankas pelna un rādītāji ir abpusēji labi.

Akcionāri, kuriem stratēģija ir ilgtermiņā garāka, var atļauties noteiktus ciklus ar zemāku pelnītspēju. Tiem, kuri vēlas nopelnīt ātrāk un īsākā periodā, jāmeklē citas iespējas, atzina asociācijas vadītājs.

Viņš vērtēja, ka banku konkurence Latvijā ir ļoti asa, tuvāko piecu gadu laikā noteikti būs gaidāmas tirgus izmaiņas. "Latvijas tautsaimniecību pamatā kreditē sešas, septiņas bankas. Vēl ir mazas filiāles, kas apkalpo savas grupas klientus, piemēram, "Handelsbanken". Var redzēt, ka bankas meklē jaunas stratēģijas. Droši vien ir arī banku akcionāri, kuri vērtē, vai tiem šajā tirgū vidējā termiņā ir interesantāk palikt un mēģināt pelnīt, cerēt, ka pelnītspēja atgriezīsies pie 12-15%," sacīja asociācijas prezidents.

No Latvijā strādājošām bankām visvairāk klientu ir "Swedbank", "SEB bankai" un bankai "Citadele", kam seko "DNB banka" un "Nordea" bankas Latvijas filiāle. Komercbanku asociācijas publicētie dati rāda, ka šogad jūnija beigās "Swedbank" kapitāla atdeves rādītājs ROE bija 9,92%, "SEB bankas" - 8,13%, "DNB bankas" - 6,15%, bankai "Citadele" - 11,01%, "DNB bankai" - 6,15%. Par "Nordea" bankas filiāli Latvijā kapitāla atdeves rādītāji nav pieejami, jo ārvalstu banku filiālēm rādītāji netiek aprēķināti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!