Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde, veicot 15 kratīšanas Rīgā un Rīgas apkārtnē, apturējusi kārtējā sabiedriskās ēdināšanas nozares noziedzīgā grupējuma darbību. Grupējums darbojies sabiedriskās ēdināšanas sektorā un veicis nelikumīgas manipulācijas ar kases aparātu datiem.

Šādi valsts budžetam nodarīti zaudējumi gandrīz 206 tūkstošu eiro apmērā.

Personu grupa laika periodā no 2014. gada marta līdz šī gada augustam, veicot manipulācijas ar kases aparātiem, izvairījās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas, tādējādi radot valsts budžetam zaudējumus lielā apmērā, informē VID.

Finanšu policijas pārvaldē šī gada oktobra nogalē ierosināts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 217. panta trešajā daļā un 218. panta trešajā daļā minētajām noziedzīgo nodarījumu pazīmēm – grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Šī kriminālprocesa ietvaros izmeklētāji veikuši 15 kratīšanas Rīgā un Rīgas apkārtnē - organizētās grupas dalībnieku dzīvesvietās, birojos un automobiļos. Vienā no kratīšanām tika piesaistīti arī VID Muitas policijas pārvaldes resursi.

Līdzīgi kā savulaik "Gan Bei" restorānu ķēdē izmantotajā shēmā, arī šis noziedzīgais grupējums, izmantojot speciāli radītu programmatūru, veica pretlikumīgas darbības ar elektroniskajiem kases aparātiem. Tā rezultātā diviem sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem radās iespēja samazināt ar nodokli apliekamo ienākumu bāzi jeb samazināt faktiskos saimnieciskajā darbībā gūtos ieņēmumus un iegūt neuzskaitītus skaidras naudas līdzekļus, kas tika izmantoti dažādu izdevumu segšanai, kā arī "aplokšņu algu" izmaksai darbiniekiem. To apstiprināja kratīšanu laikā konstatētie algu saraksti, kuros bija atspoguļota informācija par jau izmaksāto un plānoto "aplokšņu algu" apmēru. Noziedzīgo darbību veikšanu atbalstīja kāds informācijas tehnoloģiju nozari pārstāvošs uzņēmums, kas nodrošināja datubāzes uzturēšanu, kurā atradās informācija par visiem faktiski veiktajiem minēto divu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu darījumiem.

Kopumā noziedzīgo grupējumu veidoja trīs reāli strādājoši uzņēmumi un vairākas fiziskas personas ar savstarpēji sadalītiem pienākumiem. Par aizdomās turētām atzītas trīs personas, un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!