Foto: F64

Etilspirta ražotāja SIA "Biodegviela" pārmet Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nepamatotu uzņēmuma darbības pārtraukšanu uz nenoteiktu laiku.

Kā norādīts "Biodegvielas" paziņojumā, VID uz nenoteiktu laiku atņēmusi speciālo atļauju darbībai ar akcīzes precēm, kas faktiski nozīmējot jebkādas saimnieciskās darbības pārtraukšanu un maksātnespēju. Tādēļ bez darba palikuši 70 darbinieki, uzņēmums nespēj norēķināties ar piegādātājiem un sadarbības partneriem, kā arī bez apkures palikušas ar ražotni saistītās dzīvojamās mājas.

Šī gada 27.novembrī VID esot sākusi SIA "Biodegviela" saimnieciskās darbības pārbaudi. Tostarp pārbaudīti gan grāmatvedības procesi, gan produkcijas uzskaite, gan datorprogrammu pārbaude, gan pat elektrības un ūdens uzskaite.

"Biodegvielas" pārstāvji apgalvo, ka uzņēmums šajā procesā VID ir sniedzis visus nepieciešamos dokumentus un skaidrojumus, lai veicinātu pārbaudi veikušo ierēdņu izpratni par etilspirta ražotnes pārvaldību un spirta ražotnes nozari kopumā.

"Procesa izpratnes trūkuma vai apzinātas neuzmanības dēļ VID pārstāvji līdzās maznozīmīgām ražošanas procesa uzlabojumu norādēm esot aprakstījuši "absurdus pārkāpumus", kurus SIA "Biodegviela" ir vairākkārt atspēkojusi un skaidrojusi, pierādot saimnieciskā procesa pārraudzības profesionalitāti un godīgumu," teikts paziņojumā. Starp VID pārmetumiem esot atrodami, piemēram, aizrādījumi par VID neiesniegtiem dokumentiem, tomēr uzņēmuma rīcībā esot pierādījumi par šādu dokumentu iesniegšanu VID.

"Tas viss norāda uz nespēju rast pamatotus argumentus ražotnes darbības bremzēšanai vai pat slēgšanai," teikts paziņojumā.

"Biodegviela" arī vērš uzmanību uz visa pārbaudes procesa neizprotamo steigu - pārbaudes veiktas pat naktīs - un lēmuma paziņošanu tieši pirms Ziemassvētku brīvdienām, tādējādi maksimāli slāpējot potenciālo mediju un sabiedrības uzmanību, kā arī līdz minimumam samazinot uzņēmuma iespējas īsā termiņā juridiski apstrīdēt lēmumu par potenciālo ražotnes slēgšanu, ņemot vērā valsts iestāžu ierobežoto darba laiku svētkos.

Kā skaidrots paziņojumā, pēc steidzīgā lēmuma par ražotnes slēgšanu sekoja pretējais - maksimāla laika vilcināšana un izvērtējumu atlikšana, "tukši laika termiņa solījumi, nodarot milzīgu kaitējumu ražotnei, tās darbiniekiem un sadarbības partneriem". "Uzskatām, ka pašreizējā lietas stadijā, kad tiek izskatīts jautājums par licences atjaunošanu, ir prettiesiski un nepamatoti pieprasīt informāciju, kuru varēja iegūt līdz 18.decembrim, kad tika pieņemts lēmums par licences apturēšanu," skaidro uzņēmumā.

Līdz ar uzņēmuma darbības piespiedu pārtraukšanu bez darba un ienākumiem esot palikuši vairāk nekā 70 "Biodegviela" rūpnīcas darbinieki, kā arī vairāk nekā 40 Latvijas zemnieki, kas piegādā rūpnīcai savu produkciju, var palikt bez ienākumiem vairāk nekā 181 000 eiro apjomā.

Tāpat uzņēmuma ražotni un ar to saistīto daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus neesot iespējams nodrošināt ar apkuri. Uzņēmumam arī neesot iespējams pildīt savas saistības ar biznesa partneriem, kuriem vajadzēja piegādāt etilspirtu vairāk nekā 270 000 eiro vērtībā. Patlaban no uzņēmuma tiekot pieprasīta atlīdzība par neizpildītajām saistībām.

Tiekot apdraudēta arī elektroenerģijas ražošana obligātā iepirkuma ietvaros. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izsniegto atļauju ir noteikti konkrēti nosacījumi un termiņi, kuri ir jāizpilda.

Līdz ar to neesot iespējams laicīgi veikt kārtējo nodokļa parāda maksājumu - vairāk nekā 30 000 eiro.

Uzņēmums aicina VID pārraugošās amatpersonas pievērst pastiprinātu uzmanību šīm "saimnieciskās darbības pārbaudēm", kā arī pieņemtā lēmuma likumiskajai pamatotībai, izvērtēšanas novilcināšanai, profesionālajai un juridiskajai argumentācijai. Nepieciešamības gadījumā uzņēmums esot gatavs darbiniekus un godīgas uzņēmējdarbības pamatnostādnes aizstāvēt arī juridiskā ceļā.

Tiek uzsvērts, ka "Biodegviela" ir vienīgā etilspirta ražotne Latvijā un vienīgā biogāzes stacija, kas ražo elektroenerģiju no etilspirta ražotnes atkritumiem, kā arī viens no lielākajiem darba devējiem Madonas novadā. Uzņēmumā tiek nodrošinātas vairāk nekā 70 darbvietas, uzņēmums sadarbojas ar Latvijas zemniekiem, kas piegādā Latvijā audzētus graudus. Pēdējo divu gadu laikā "Biodegviela" nodokļos Latvijas valstij ir samaksājusi 500 000 eiro.

Uzņēmums dibināts 2004.gadā, un tas pieder Kiprā reģistrētai kompānijai "Ibifon Consulting". Pērn kompānija strādāja ar 6,5 miljonu eiro apgrozījumu un viena miljona eiro zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!